Különleges, műfajában egyedülálló produkcióval lepi meg Pécs szeptember 9-én az IRC Mecsek Rallye alkalmából a városra figyelő közönséget: a Pannon Filharmonikusok újonnan kinevezett vezető karmestere, Bogányi Tibor több mint száz versenyautóra és rézfúvósokra írt performancát adja elő élőben, a Széchenyi téren

Az idei, immár 45. Mecsek Rallye önmagában is Pécsre irányítja a hazai és a nemzetközi érdeklődést, mert Magyarországon először kerül megrendezésre a nemzetközi mezőny klasszisait felvonultató IRC-futam, amely a Eurosport közvetítése és a Pécsre várható több mint 100 ezres közönség miatt az év egyik legfontosabb, nemzetközi jelentőségű magyar sporteseménye lesz. Tavalyi Európa Kulturális Fővárosa címét továbbörökítve Pécs arra keresett megoldást, miként köthető össze a városban évtizedes hagyományokkal rendelkező autósport a művészettel, hogy miként szólíthat meg méltóképp országot-világot a „Kultúra Városa” szlogen szellemében. Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok Skandináviából érkezett, magyar származású vezető karmestere számára inspiráló volt a lehetőség: a világon még sohasem szólalt meg komponált módon több mint száz versenyautó-kürt, még sohasem ültek autóversenyzők mellett zenei itinert tartva zenei navigátorok, tehát a város egy egészen egyedi, sosem hallott-látott attrakcióval bizonyíthatja ismét, hogy Pécs különleges, s hogy itt mindig történik valami, ami sehol máshol a világon.

Bogányi Tibor másfél perces ötletét szeptember 9-én, délután 15 óra 15 perckor adják elő a Széchenyi téren a Pannon Filharmonikusok rézfúvós művészeiből alakult alkalmi együttes, a téren felsorakozó ralliautók kürtjein az IRC Rallye nemzetközi mezőnyének versenyzői, akiket a város muzsikusai navigálnak a zenei megszólalás közben. Az „autókürthangverseny” záró akkordjába az egész város beszállhat: a rádiós közvetítésnek hála a mű elhangzását követően jelet kapnak a pécsi tömegközlekedés buszvezetői, a taxisok és a közös hangversenyzésre nyitott pécsi autósok és motorosok, hogy együtt kürtöljék világgá Pécs névadó, mágikus számát, az ötöst, ezzel a közösségi akcióval demonstrálva a városban rejlő összetartást és összetartozást.

A kürthangverseny lecsengése után az IRC-Rallye versenyautói lassú rajttal vonulnak el a Széchenyi térről, a tervek szerint az oszlopmenetet a „safety car”-ban maga a zeneszerző-karmester Bogányi Tibor vezeti végig a városon. A páratlan zenei produkciót követő hétvége Pécsett a nemzetközi ralisporté, nem mellékesen ezen a futamon dől el a magyar OB végeredménye is.