Az ózdi stadionban a Rally2-es mezőny csatázott egymással, amikor a rajtoltatásért és a leintésért felelős sportbírót az egyenesben az egyik páros elsodorta. A Peugeot vezető Bartha Nándor egyből a sérült segítségére sietett, majd pillanatokon belül a stadionban várakozó mentő is a helyszínre érkezett.
– A prológon a cél előtt teljes mértékben az én hibámból kicsúsztunk és Anitát elsodortuk – mondta el Bartha Nándor, versenyző. – Legjobb tudásom szerint próbáltam azonnal a segítségére sietni. Sajnos sípcsontsérülést szenvedett. Nagyon sajnálom, ami történt, mindenkitől elnézést szeretnék kérni a történtek miatt. Elsősorban Anitától, a sportbíróktól, a rendezőtől, és mindenkitől akinek ezzel kellemetlenséget okoztam. Szívből sajnálom.

Verasztó Anitát szakszerűen ellátták, majd az ózdi kórházba szállították, ahol kiderült, hogy sípcsontsérülést szenvedett, Miskolcon műtét vár rá, a körülményekhez képest azonban jól van.
“Köszönjük a helyszínen találkozó többezer néző együttérzését, biztató tapsát, valamint Bartha Nándor őszinte szavait, amit nem sokkal a szerencsétlen eset után tett közzé” – fogalmazott közleményében a futamot rendező Hero Kft. “A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség, a rali szakág és a futamot rendező Hero Kft. valamennyi munkatársa nevében szeretnénk jobbulást, mielőbbi felépülést kívánni Anitának, akit várunk vissza a pálya szélére.”

Bartha Nándor virágot vitt a kórházba Verasztó Anitának
Fotós: ME

A magyar ralibajnokság idei hatodik futamát ezen a hétvégén ózdi központtal rendezték, a futamot a norvégok korábbi világbajnoka, Mads Ostberg és Patrik Barth nyerte meg, megelőzve a sárospataki-sajószentpéteri Csomós Miklós, Nagy Attila, valamint a három évvel ezelőtti magyar bajnok Vincze Ferenc, Németh Gergely kettőst. Már zajlott a díjkiosztó ünnepség, amikor tragikus hír érkezett. Ekkor a mezőny egy része még az utolsó gyorsasági szakaszon tartózkodott, ahol halálos kimenetelű baleset történt. Az Ózdi Rendőrkapitányság közleménye szerint az elsődleges adatok alapján 2022. október 8-án 19 óra körül Királd külterületi részén – egy közforgalom elől lezárt útszakaszon – történt baleset következményeként egy 36 éves ózdi nézőt elütött egy versenyautó. A férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen az életét vesztette. A rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja a baleset pontos körülményeit. Az esettel kapcsolatban a rendező Hero Kft. hivatalos közleményét változatlanul közöljük.

Hero Kft. – Hivatalos közlemény
“Az Integra Group Ózd Rally utolsó gyorsasági szakaszán egy ORC mezőnyben versenyző páros balesetet szenvedett, később kiderült, hogy a sportolók személyi sérülés nélkül úszták meg az esetet. Az utánuk érkező versenyzőpáros az ilyen helyzetekre előírt szabályoknak megfelelően megállt, hogy tájékozódjon az esetleges sérültek állapotáról. Sajnálatos módon az őket követő versenyzőpáros hátulról nekik ütközött. Ennek következtében irányíthatatlanná vált a versenyautójuk, ami elütött egy nézőt. A középkorú férfi a nézők számára kijelölt biztonságos helyet elhagyva a versenypályán igyekezett segítséget nyújtani, de tragikus módon a baleset során életét vesztette. Az események rendkívül gyorsan, néhány tíz másodperc leforgása alatt történtek, ezért a futam megszakítására, leállítására nem volt lehetőség.
A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség, a rali szakág, valamint a futamot rendező Hero Kft. valamennyi munkatársa osztozik az elhunyt hozzátartozóinak fájdalmában, részvétét fejezi ki a tragédiával kapcsolatban.”