„Nem tudom mi történt ma, de Spában Fernando balszerencsés volt. Reméled, hogy veled ilyen nem történik, de tudod, hogy a következő versenyek egyikén bekövetkezhet. Ez egy hosszú szezon és őrült versenyzés folyt eddig.” – szögezte le a versenygyőztes Vettel. „Nagyon óvatos vagyok. Hosszú utunk volt eddig. Nehéz év volt és még sok verseny van hátra. Ma még nem akarok beszélni a világbajnokságról.” – tette hozzá.

Fernando Alonsónak nem állt a zászló Japánban. Tudni lehetett, hogy ezen a pályán a Red Bull domináns oldalát mutatja majd, így biztosan az volt a spanyol pilóta terve, hogy erős teljesítményével a lehető legkevesebb pontot engedi át német riválisának. Ezt a tervet azonban keresztülhúzta Kimi Raikkönen rajt utáni manővere. A finn pilóta és Alonso nem fértek el egymás mellett a pályán, összeért az abroncsuk. A ferraris pilóta kikényszerült az aszfaltcsíkról, majd megpördült és sérült autójával kiesett.

Sebastian Vettel harmadik szuzukai győzelmét könnyen szerezte meg, hiszen több riválisa is áldozatul esett a rajt utáni első körben kialakult tumultusban. Először Alonso esett ki, majd Romain Grosjean belecsúszott Mark Webber autójába. A Lotus pilótája folyamatosan újonc hibákat vét, s ezért egyre nagyobb büntetéseket kap. Miután egy futamról idén már eltiltották, most 10 másodperces stop-and-go büntetést kapott. Így nem elég, hogy be kellett mennie a bokszba, ahol hozzá sem nyúlhattak a szerelők az autójához, de még meg is kellett állnia. Sok időt vesztett ezzel a francia pilóta. Itt lenne az ideje, hogy a sokak által szebb jövő ígéretét hordozó francia összeszedje magát és ne blamálja magát ilyen ostoba lépésekkel. Mark Webber egyébként egy bokszutcai kitérő után folytatni tudta a versenyt.

Ha ez még nem lett volna elég, akkor még egy baleset következett az amúgy nem túl akciódúsnak ígérkező japán futamon. Nico Rosberg és Bruno Senna is összeütközött. A Mercedes pilótája nem tudta folytatni a versenyt, míg Senna visszatért a versenybe. A biztonsági autó így nagyon korán kijött a pályára, s ezután Vettel szabadon szárnyalhatott a mezőny élén. A verseny vége felé volt még egy kis izgalom, amikor is Kobajasi, Massa és Button között eldőlt, hogy kié lesz a fennmaradó két dobogós helyezés. Felipe Massa bravúros teljesítményt tett lesz az asztalra Japánban. A sorsáról még hallgatnak a Ferrari háza táján, de kitörő boldogságot sem a pilóta, sem pedig csapata oldaláról nem lehetett látni és hallani. A brazil pilóta rajongóinak azért felidézte, hogy milyen formában versenyzett a magyarországi balesetét megelőzően.

Az utóbbi héten átigazolása révén rengeteget emlegetett Lewis Hamilton nem alkotott átütőt – ahogy ez várható is volt. Az ötödik helyre hozta be McLarenjét a brit pilóta. Utódja a McLarennél, a jelenleg sauberes színekben versenyző Sergio Perez bravúros mozdulattal megelőzte őt, bizonyítva, hogy van helye a wokingiak között. Igaz, később Hamilton az első bokszbeállások során visszaelőzte őt és a mexikói pilóta később kiesett a versenyből. Kimi Raikkönen hatodik lett, s őt Nico Hülkenberg követi a hetedik helyen a Force Indiával. Pastor Maldonado ezúttal sem okozott galibát, s a remek nyolcadik helyre kormányozta célba Williams-szét. Az utolsó két pontszerző hely Mark Webberé és Daniel Ricciardóé lett. A Toro Rosso ausztrálja kitűnően maga mögött tartotta az év végén visszavonuló Michael Schumachert, így a Mercedes ezen a hétvégén pontok nélkül maradt.

Japán Forma-1-es Nagydíj eredménye

1. Sebastian Vettel Red Bull-Renault 1:28:56.242 2. Felipe Massa Ferrari + 20.639 3. Kamui Kobajasi Sauber-Ferrari + 24.538 4. Jenson Button McLaren-Mercedes + 25.098 5. Lewis Hamilton McLaren-Mercedes + 46.490 6. Kimi Räikkönen Lotus-Renault + 50.424 7. Nico Hülkenberg Force India-Mercedes + 51.159 8. Pastor Maldonado Williams-Renault + 52.364 9. Mark Webber Red Bull-Renault + 54.675 10. Daniel Ricciardo Toro Rosso-Ferrari + 1:06.919 11. Michael Schumacher Mercedes + 1:07.769 12. Paul di Resta Force India-Mercedes + 1:23.400 13. Jean-Eric Vergne Toro Rosso-Ferrari + 1:28.600 14. Bruno Senna Williams-Renault + 1:28.700 15. Romain Grosjean Lotus-Renault + 1 kör 16. Heikki Kovalainen Caterham-Renault + 1 kör 17. Timo Glock Marussia-Cosworth + 1 kör 18. Vitalij Petrov Caterham-Renault + 1 kör 19. Pedro de la Rosa HRT-Cosworth + 1 kör 20. Charles Pic Marussia-Cosworth Nem ért célba 21. Narain Karthikeyan HRT-Cosworth Nem ért célba 22. Sergio Perez Sauber-Ferrari Nem ért célba 23. Fernando Alonso Ferrari Nem ért célba 24. Nico Rosberg Mercedes Nem ért célba Leggyorsabb kör: Sebastian Vettel, 1:35.774

 

A mezőny továbbra is marad Ázsiában, hiszen alig egy hét múlva (2012. október 14.) Koreában mérkőznek meg egymással a Forma-1-es pilóták. Fernando Alonsónak és a Ferrarinak fel kell majd kötnie a nadrágját. Tavaly az akkor újdonsült kétszeres Forma-1-es világbajnok Vettel hatalmas fölénnyel megnyerte ugyanis a Koreai Nagydíjat. Mivel csapattársa, Mark Webber a dobogó harmadik fokára állhatott fel, a Red Bull begyűjtötte a távol-keleti pályán a konstruktőri világbajnoki címet. Az ezüstérmes helyen Lewis Hamilton ért célba.

A világbajnokság eredménye a Japán Nagydíj után

Pilóták: 1. Fernando Alonso Ferrari 194 pont 2. Sebastian Vettel Red Bull-Renault 190 pont 3. Kimi Räikkönen Lotus-Renault 157 pont 4. Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 152 pont 5. Mark Webber Red Bull-Renault 135 pont 6. Jenson Button McLaren-Mercedes 131 pont 7. Nico Rosberg Mercedes 93 pont 8. Romain Grosjean Lotus-Renault 82 pont 9. Felipe Massa Ferrari 69 pont 10. Sergio Perez Sauber-Ferrari 65 pont Konstruktőrök: 1. Red Bull-Renault 325 pont 2. McLaren-Mercedes 283 pont 3. Ferrari 263 pont 4. Lotus-Renault 239 pont 5. Mercedes 136 pont 6. Sauber-Ferrari 115 pont 7. Force India-Mercedes 81 pont 8. Williams-Renault 58 pont 9. Toro Rosso-Ferrari 15 pont

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!