A világ egyik vezető nehéz-tehergépjármű gyártója, a Scania és az európai piac egyik meghatározó, lószállító felépítményeket gyártó cége, a magyar tulajdonú Lehel Coachbuilder Kft. az országban úttörőként, először épített és értékesített hazai ügyfélnek, ilyen széles körű igényeknek megfelelő, nemzetközi színvonalú, új lószállító tehergépjárművet.
 

A Scania P380 LB X2*4 HNB típusú tehergépjármű és az egyedi igényekre szabott, “luxus” kivitelű, alumíniumborítású és fa belső burkolatú felépítmény, hat ló és két kísérő kényelmes elhelyezésére és szállítására alkalmas.
A jármű számos funkciónak egyidejűleg képes megfelelni: egyszerre teljesíti hat ló kényelmes elhelyezését, utaztatását, biztosítja a gondozáshoz, valamint biztonságos tárolásához szükséges körülményeket. A lakóautóként is használható Scania lószállító jármű mind az út során, mind a verseny ideje alatt optimális körülményeket nyújt a lovaknak, versenyzőknek és a gépjárművezetőnek egyaránt.
A több mint 10 méter hosszú felépítmény az utastérre és az ajtóval elválasztott hátsó, lószállító részre tagolódik. Az utastérben felszerelt biztonsági kamerával a lovak mozgása folyamatosan nyomon követhető.

A jármű további fő jellegzetessége a bő utastér kialakítás. Az egyetlen gombnyomással kibővíthető utastér akár több hétig tartó egy helyben állomásozás esetén is elegendő életteret nyújt. A két ember számára kialakított, ülőhellyé alakítható kényelmes alvóhellyel, konyhabútorral felszerelt beltér hosszabb út esetén teljes pihenést biztosít az utazás idejére, a légkondicionáló és az automatikus vezérlésű fűtésrendszer pedig a legkülönbözőbb klímaviszonyok közt is kellemes hőérzetet biztosít. A belső kialakítást elsősorban praktikum jellemzi, a felületek még az erős szennyeződésekre is kevésbé érzékeny anyagokból készültek. A kézzel polírozott, fa belső borítás és a bőrborítású kanapé, valamint az automata zuhany és WC-k, a beépített konyhagépek a szintén az autó maradéktalan élvezetét és a teljes komfortérzetet hivatottak szolgálni. A beépített központi zár és riasztó, a maximális biztonság érdekében garanciát nyújt a jármű és a szállítmány részére.
A lovak tárolására szánt hátsó, elszeparált kabin egy hidraulikus rámpáról valamint a jármű jobb oldaláról nyitható mechanikusan nyitható rámpáról egyaránt könnyen megközelíthető. A kényelmes kialakítású, 70 cm széles, állítható, kipárnázott lovas boxok szállítás közben is kényelmet és nagyfokú biztonságot garantálnak a lovaknak. A törés biztos, fej melletti nyitható ablakokkal, és a három fokozatban nyitható tetőnyílásokkal, valamint a beépített szellőző ventillátorokkal pedig a lótér szellőzését, szellőztetését oldják meg. A lovak tájékozódását a kabinban fluoreszkáló világítás segíti.
A Scania jármű szerkezete és méretezése lehetővé tette a több mint 10 méter hosszú felépítmény kialakítását. A felépítmény és a rakomány súlyának elviseléséről a technikailag túlméretezett első és hátsó tengelyek gondoskodnak. A maximális menetdinamikai kényelemről az összlégrugós kialakítás gondoskodik, mely az utazás alatt is alkalmas az útviszonyoknak megfelelő beállításokra. Az Opticruise váltó, a jármű elektronikájával együtt az optimalizált sebességfokozat megválasztással gondoskodik, a gazdaságos üzemeltetésről, valamint a vezetés közbeni kényelemről. Az olyan műszaki extrákkal van ellátva, mint a tempomat, lejtmenetvezérlés, retarder, Opticruise váltó, tolatóradar kamerarendszer, lehetővé teszik, hogy a pilóta hosszú úton is biztonságosan juttathassa célba a nem mindennapi rakományt.
E megrendelést a követően a Scania több további hasonló tehergépjárművet készül gyártatni, már meglévő megrendelési igényeket kielégítve.