„Lementem a pályáról, mivel nagy hátszelem volt és elvesztettem az autó hátulját. A DRS nem mindig működött. Ez nagyon megnehezítette a dolgom, de jó stratégiával tovább tudtam versenyezni. Nehéz kezdet után jó lett a vége. Próbáltam koncentrált maradni. Nem egyszerű, mikor ilyen dolgok történnek. Nagyon boldog vagyok, hogy győztem és örülök Checónak is. Ez egy nagyszerű eredmény a csapat számára” – szögezte le a versenygyőztes.

Max Verstappen átvette a vezetést az egyéni ponttáblán, s ebben segítségére volt az is, hogy idei legnagyobb ellenfele, Charles Leclerc motormeghibásodás miatt kiesett a 27. körben. Azért a hollandnak sem volt könnyű dolga, még a verseny elején megpördült, majd DRS problémák miatt szenvedett. Ezzel együtt a verseny végén elégedetten szállt ki, zsinórban harmadszorra, idén negyedszerre állhatott fel a dobogó tetejére. Forró, nyárias hangulatban telt a hétvége a Spanyol Nagydíjnak otthon adó montmelói pályán. A csapatok döntő többség bevetette első idei nagyobb fejlesztési csomagját. Míg a Ferrari domináns teljesítményt tett le a szombati időmérő edzésen, vasárnapra már csak árnyéka volt önmagának. Az első és harmadik helyről rajtoltak el pilótái, s Charles Leclerc kiesett, míg Carlos Sainz a negyedik lett.

A Mercedes összekapta magát a verseny végére. George Russel bronzérmes lett a látványos javuláson átesett Mercedes-szel, Lewis Hamilton pedig majdnem negyedik, de végül be kellett érnie az ötödik helyezéssel. A britnek sem indult túl könnyen a futama. Az első körben összeütközött Kevin Magnussen Haas-szával, s ezután kellett felverekednie magát a mezőnyben. Miután szép sorban előzgette a mezőnyt és került egyre közelebb a dobogós helyezéshez, egyszer csak rászóltak a bokszból, hogy vegyen vissza a tempóból, mivel vízszivárgás miatt nagy volt az esélye annak, hogy kiesik a versenyből. Ekkor tudta Carlo Sainz visszaelőzni a hétszeres világbajnok pilótát és lett negyedik.

Ez a verseny a gumitaktikáról szólt. A három bokszbeállásos stratégia volt kifizetődő vasárnap. Valtteri Bottas kitűnő teljesítményt tett le az asztalra, hol előrébb, hol hátrébb ment, de mindig a középmezőny elején. Legvégül a hatodik helyre tudta célba hozni autóját az Alfa Romeo finn pilótája. Kínai csapattársa, Guanyu Zhou, nem ért célba.

Ezúttal sikerült mindkét Alpine pilótának az első tízben célba érnie. Miamiban Alonso épphogy lemaradt a pontról, most viszont Esteban Ocon a hetedik, Alonso hazai versenyén a kilencedik helyre vitte célba kék autóját. Ocont a betegeskedő Lando Norris követte nyolcadikként. Úgy tűnik Daniel Ricciardónak nem jött be a csapatváltás. Hiába tapasztaltabb brit csapattársánál, valahogy nem jönnek a sikerek számára. A 32 éves ausztrál csak a tizenkettedik lett Sebastian Vettel mögött. A Haas ezúttal sem tudott pontszerző helyen célba érni. Mick Schumacher bíztató helyeken is hajtott, majd a gumijai egyre jobb kopása miatt nem tudta tartani a tempóját és sorra kielőzték versenytársai. Így lehetett, hogy végül a 14. helyen ért célba, Kevin Magnussen pedig azután, hogy Miamiban kiesett, most csak a hátsó, 17. helyen futott célba.

Folytatás egy hét múlva (2022. május 29.) Monte-Carlóban, a Monacói Nagydíjon. 2021-ben Charles Leclerc rajtol volna a pole pozícióból Monacóban, de autója váltójának meghibásodása miatt rajthoz sem tudott állni. Max Verstappen a második rajtkockából rajtolva rajt-cél győzelemmel szerezte meg élete első Monacói Nagydíj győzelmét. A holland pilótát Carlos Sainz követte a Ferrarival, míg a bronzérmes helyre Lando Norris állhatott fel ünnepi overáljában.

2022-es Forma-1-es Spanyol Nagydíj eredménye
1. Max Verstappen Red Bull 1:37:20.475
2. Sergio Perez Red Bull + 13.072
3. George Russell Mercedes + 32.927
4. Carlos Sainz Ferrari + 45.208
5. Lewis Hamilton Mercedes + 54.534
6. Valtteri Bottas Alfa Romeo + 59.976
7. Esteban Ocon Alpine + 1:15.397
8. Lando Norris McLaren + 1:23.235
9. Fernando Alonso Alpine + 1 kör
10. Juki Cunoda AlphaTauri + 1 kör
11. Sebastian Vettel Aston Martin + 1 kör
12. Daniel Ricciardo McLaren + 1 kör
13. Pierre Gasly AlphaTauri + 1 kör
14. Mick Schumacher Haas + 1 kör
15. Lance Stroll Aston Martin + 1 kör
16. Nicholas Latifi Williams + 2 kör
17. Kevin Magnussen Haas + 2 kör
18. Alexander Albon Williams + 2 kör
19. Guanyu Zhou Alfa Romeo Nem ért célba
20. Charles Leclerc Ferrari Nem ért célba

A világbajnokság állása
Pilóták:
1. Charles Leclerc 104 pont
2. Max Verstappen 85 pont
3. Sergio Perez 66 pont
4. George Russell 59 pont
5. Carlos Sainz 53 pont
6. Lewis Hamilton 36 pont
7. Lando Norris 35 pont
8. Valtteri Bottas 30 pont
9. Esteban Ocon 24 pont
10. Kevin Magnussen 15 pont

Konstruktőrök:
1. Ferrari 157 pont
2. Red Bull 151 pont
3. Mercedes 95 pont
4. McLaren 46 pont
5. Alfa Romeo 31 pont
6. Alpine 26 pont
7. AlphaTauri 16 pont
8. Haas 15 pont
9. Aston Martin 6 pont
10. Williams 3 pont