“Nagyon furcsa ez az érzés most. Sok futamon át tartó kemény munka eredménye ez a siker. Nagyon hálás vagyok mindazok kemény munkájáért, akik részei voltak ennek. Ráadásul Fangio is Mercedes-szel nyert, így ez egy hihetetlen pillanat.” – szögezte le Lewis Hamilton. A versennyel kapcsolatban annyit mondott: “Szörnyű verseny volt ez. Jól rajtoltam el, és küzdöttem magam felfelé, s ezután nem is tudom igazán mi történt. Próbáltam kitartani és célba vinni az autót.” Bár erre a hétvégére is ugyanolyan rossz időt jósoltak, mint amilyen egy héttel korábban Austinban volt, egy kevés esőtől eltekintve napos-száraz idő jegyében telt a hétvége, s az idő nem szólt bele a csatározásokba.

Ismét kaotikus ünneplés szemtanúi lehettünk vasárnap. Bár a Red Bull üdvöskéje szerezte meg a győzelmet, a reflektorfény mégsem rá vetült igazán, hanem az ötödik egyéni világbajnoki címét szerző Lewis Hamiltonra. Nem sikerült a britnek dobogós helyezéssel bebiztosítania a koronát, de az öröme így sem volt kisebb. Ezzel a sikerrel beírta magát a Forma-1 történelemkönyvébe Juan-Manuel Fangio és Michael Schumacher neve mögé. Ő ugyanis a harmadik pilóta, akinek sikerült legalább öt világbajnoki címet nyernie Forma-1-es pályafutása során. Egyedül az lehetett öröm az ürömben, hogy a Mercedesnek még nem sikerült bebiztosítania zsinórban ötödik konstruktőri világbajnoki címét. A kettős Ferrari-dobogónak is köszönhetően 55 pontra csökkentett a Ferrari a hátránya a Mercedeshez képest úgy, hogy még két nagydíj hátra van a szezonból.

Hamilton küzdött az első helyért a verseny rajtját követően, de végül az abroncsok kifogtak rajta és megpecsételték a versenyét is. A nagy gumikopás miatti rossz tapadás miatt nem tudta felvenni a harcot Sebastian Vettellel, Max Verstappennel és Kimi Raikkönennel sem. A Red Bulloktól várható volt, hogy jól mennek majd ezen a futamon. Az időmérő edzésen még Daniel Ricciardo brillírozott és szerezte meg az első rajtkockából való indulás jogát, A versenyen viszont már az ifjú Verstappennek állt a zászló. Az ausztrálon ismét kifogott az autója, s reménye, hogy Monaco után ismét dobogóra álljon, hamar szertefoszlott. Autójának motorja újfent felmondta a szolgálatot alig tíz körrel a verseny vége előtt, így számára nem maradt más megoldás, mint leparkolni autóját a pálya szélén és szikrákat szóró szemmel elhagyni a pályát. Nyolcszor kellett idén feladnia a versenyt, ami társult sorozatos pechjével. Érthető módon rossz szájízzel gondol majd vissza az ausztrál pilóta a 2018-as szezonára.

A pálya nem volt kegyes a gumikhoz. Félidőben szinte az összes élvonalbeli pilóta küszködött, de Verstappen még így is tartani tudta magát az élen, sőt még növelte is az előnyét. Folyamatosan figyelte a vetélytársai és a saját idejét és gumikezelését is próbált mindig megfelelően reagálni rájuk. Valtteri Bottas ért célba ötödikként, s őt Nico Hülkenberg követte a hatodikon a Renault-val. Saját jó szereplése és a Haas pontnélkülisége jó löketet ad a Renault-nak ahhoz, hogy harcolhasson a hőn áhított konstruktőri negyedik helyért. Ez az élvonalbeli három csapat utáni legjobb hely, egyben a középmezőny legértékesebbje. A Haas-nak ismét kudarcot hozott a mexikói futam, pont nélkül távozik az amerikai csapat Mexikóból. A Renault közben már 30 pontos előnnyel áll a negyedik helyen.

A Sauber is javított, kielőzte a Toro Rossót, köszönhetően Charles Leclerc hetedik és Marcus Ericsson kilencedik helyének. Stoffel Vandoorne meglepő módon behozta a nyolcadik helyre a McLarent azután, hogy Fernando Alonso pechszériájának egy újabb állomásához érkezett el. Ő távozott elsőként a mezőnyből mikor az Ocon-Hülkenberg csatározás miatt Ocon autójáról leszakadó műanyagdarab az autójára szorult és túlmelegedést okozott. A Toro Rosso egy pontocskát szerzett Pierre Gasly tizedik helyezésének köszönhetően. A helyi hős, Sergio Perez a szép számban kilátogató hazai szurkolói nagy bánatára féltávnál kiesett, fékhibával.

A Forma-1-es mezőny tagjai egy kicsit kifújhatják magukat, hiszen ezúttal két hét múlva (2018. november 11.) folytatódik a szezon. A mezőny marad az amerikai kontinensen, hiszen a sokáig szezonzáró futamként funkcionáló Brazil Nagydíj következik Sao Paolóban.

2018-as Mexikói Forma-1-es Nagydíj eredménye
1. Max Verstappen Red Bull 1:38:28.851
2. Sebastian Vettel Ferrari + 17.316
3. Kimi Raikkönen Ferrari + 49.914
4. Lewis Hamilton Mercedes + 1:18.738
5. Valtteri Bottas Mercedes + 1 kör
6. Nico Hülkenberg Renault + 2 kör
7. Charles Leclerc Sauber + 2 kör
8. Stoffel Vandoorne McLaren + 2 kör
9. Marcus Ericsson Sauber + 2 kör
10. Pierre Gasly Toro Rosso + 2 kör
11. Esteban Ocon Force India + 2 kör
12. Lance Stroll Williams + 2 kör
13. Szergej Szirotkin Williams + 2 kör
14. Brendon Hartley Toro Rosso + 2 kör
15. Kevin Magnussen Haas + 2 kör
16. Romain Grosjean Haas + 3 kör
17. Daniel Ricciardo Red Bull Nem ért célba
18. Sergio Perez Force India Nem ért célba
19. Carlos Sainz Renault Nem ért célba
20. Fernando Alonso McLaren Nem ért célba

A világbajnokság állása a Mexikói Nagydíj után
Pilóták:
1. Lewis Hamilton 358 pont
2. Sebastian Vettel 294 pont
3. Kimi Raikkönen 236 pont
4. Valtteri Bottas 227 pont
5. Max Verstappen 216 pont
6. Daniel Ricciardo 146 pont
7. Nico Hülkenberg 69 pont
8. Sergio Perez 57 pont
9. Kevin Magnussen 53 pont
10. Fernando Alonso 50 pont

Konstruktőrök:
1. Mercedes 585 pont
2. Ferrari 530 pont
3. Red Bull 362 pont
4. Renault 114 pont
5. Haas 84 pont
6. McLaren 62 pont
7. Force India 47 pont
8. Sauber 36 pont
9. Toro Rosso 33 pont
10. Williams 7 pont