Narancssárgába öltöztek a lelátok Zandvoortban Max Verstappen kedvéért. Úgy nézett ki, hogy aki élt és mozgott Hollandiában, az kilátogatott a tengerparti pályára. Bár csak háromnegyed házzal mehetett a futam, ez a képekből nem jött le. Tömött sorokban ültek a hollandok hazai nagydíjukon és szurkoltak kedvencüknek. Verstappen nem is maradt adós a miatta más futamokra is elzarándokló rajongóseregének. A 23 éves holland beírta a nevét a történelemkönyvekbe azzal, hogy a Forma-1-es világbajnokságba visszatérő Holland Nagydíjat megnyerte.

“Nagyon boldog vagyok, hogy itt győztem és átvettem a vezetést az egyéni ponttáblán a világbajnokságban. Ez egy csodálatos nap ezzel a hatalmas tömeggel. Hihetetlen.” – szögezte le a Red Bull versenygyőztes pilótája. A Mercedes persze megpróbálta megakadályozni Verstappen győzelmét egy kis taktikával, de nem jártak szerencsével. Végül kénytelenek voltak beérni a második és harmadik helyezéssel. Max Verstappen több, mint 20 másodperces előnnyel ért célba Hamilton előtt, s ezzel a győzelemmel elérte célját. Vagyis visszavette az egyéni ponttábla első helyezését Lewis Hamiltontól. A Mercedes viszont további 12 ponttal növelte előnyét a konstruktőri ponttábla élén.

Egy nem túl izgalmas 72 körös versenyen vagyunk túl, mégis a hely atmoszférája, a lelátókon ülő nézők által teremtett légkör és az az izgalom, hogy helyi pilóta nyeri a Holland Nagydíjat, azt eredményezte, hogy felfokozottan vártuk a verseny végét. Ez a nap Max Verstappenről szólt, nem is lehetett volna másként, hogy ne ő győzzön. A sikert viszont nem adták olcsón. A hollandnak egyedül kellett azt elérnie, mivel csapattársa, Sergio Perez számára nem úgy alakult (ez) a hétvége (sem), ahogy szerette volna. Nem tudta segíteni csapattársát és végül csak a nyolcadik helyen ért célba. A mexikói pilóta a nézők általi szavazáson a ‘A Nap Versenyzője’ elismeréssel vigasztalódhat.

Érdekes módon míg a versenyt megelőző napokban többször is piros zászlóval kellett megszakítani a pályán folyó eseményeket, a versenyen egy ilyen eset sem történt. Hárman nem értek végül célba. Nyikita Mazepin még az első körben ért össze Mick Schumacher autójával, s később autójának műszaki meghibásodása miatt kellett feladnia a versenyt. Juki Cunodát 22 körrel a verseny vége előtt kérte csapata, hogy álljon félre autójával, miközben George Russelltől az utolsó körében kérte ugyanezt csapata.

Egyedül az első három helyezett tudott ugyanabban a körben célba érni. Pierre Gasly ismét odatette magát, a fiatal franciáé a negyedik hely, viszont már lekörözötten ért célba. Charles Leclerc lett az ötödik Fernando Alonso előtt, aki a verseny végén előzte ki a hetedik helyet megszerző Carlos Sainzt. Perez mögött Esteban Ocon és Lando Norris zárja az első tízet és szerzett pontokat. A hétvége során pozitív koronavírust tesztet produkáló Kimi Raikkönen helyére beugró Robert Kubica helyt állt. A lengyel autóversenyző csapattársa, Antonio Giovinazzi mögött ért célba a 15. helyen. Ha Kimi Raikkönen időközben meggyógyul és két negatív koronavírus tesztet tud felmutatni, rajthoz állhat a monzai futamon. Ha nem, ismét helyettesítik a finn pilótát, aki a hétvége során jelentette be, hogy a szezon végével szögre akasztja bukósisakját.

A csapatok immár a harmadik pihenés nélküli hétvégéjükre utaznak el. Szeptember 12.-én rendezik ugyanis az Olasz Nagydíjat Monzában. Monza a Ferrari hazai versenye, ahol a Tifosi (őrült Ferrari rajongók) számára nem is okozhatna nagyobb örömet, ha végre láthatná, hogy valamelyik Ferrari-pilóta megszerzi a hazai győztes trófeát. Ez nem lesz könnyű révén idén még csak Mercedes- és Red Bull-pilóta állhatott a dobogó legfelső fokára. No meg Esteban Ocon az egyáltalán nem szokványos Magyar Nagydíjon.

2021-es Forma-1-es Holland Nagydíj eredménye
1. Max Verstappen Red Bull 1:30:05.395
2. Lewis Hamilton Mercedes + 20.932
3. Valtteri Bottas Mercedes + 54.460
4. Pierre Gasly AlphaTauri + 1 kör
5. Charles Leclerc Ferrari + 1 kör
6. Fernando Alonso Alpine + 1 kör
7. Carlos Sainz Ferrari + 1 kör
8. Sergio Perez Red Bull + 1 kör
9. Esteban Ocon Alpine + 1 kör
10. Lando Norris McLaren + 1 kör
11. Daniel Ricciardo McLaren + 1 kör
12. Lance Stroll Aston Martin + 2 kör
13. Sebastian Vettel Aston Martin + 2 kör
14. Antonio Giovinazzi Alfa Romeo + 2 kör
15. Robert Kubica Alfa Romeo + 2 kör
16. Nicholas Latifi Williams + 2 kör
17. George Russell Williams Nem ért célba
18. Mick Schumacher Haas + 3 kör
19. Juki Cunoda AlphaTauri Nem ért célba
20. Nyikita Mazepin Haas Nem ért célba

A világbajnokság állása a Holland Nagydíj után

Pilóták:
1. Max Verstappen 224,5 pont
2. Lewis Hamilton 221,5 pont
3. Valtteri Bottas 123 pont
4. Lando Norris 114 pont
5. Sergio Perez 108 pont
6. Charles Leclerc 92 pont
7. Carlos Sainz 89,5 pont
8. Pierre Gasly 66 pont
9. Daniel Ricciardo 56 pont
10. Fernando Alonso 46 pont

Konstruktőrök:
1. Mercedes 344,5 pont
2. Red Bull 332,5 pont
3. Ferrari 181,5 pont
4. McLaren 170 pont
5. Alpine 90 pont
6. AlphaTauri 84 pont
7. Aston Martin 53 pont
8. Williams 20 pont
9. Alfa Romeo 3 pont
10. Haas 0 pont