Már-már eldőlni látszott a Forma-1-es világbajnokság a Sao Paulói Nagydíj előtt. A Red Bullnak kedvező pályán sokan Max Verstappen sikerét jósolták, s azzal szinte már biztos lett volna a holland végső sikere. A Mercedes és Lewis Hamilton azonban nem adta olyan olcsón a bőrét. Minden a brit ellen játszott és mégis a 71 körös futam végén ő emelhette a magasba a győzelmi trófeát. A szezon végével nagyon éles a verseny a két világbajnoki aspiráns között. Ez lehet az oka annak, hogy a Mercedes nem elégedett meg a futamgyőzelemmel, felülvizsgálatot kért a verseny során pilótája, Lewis Hamilton és Max Verstappen közötti előzési incidens kapcsán. Mint ismeretes a verseny során nem büntették a hollandot, amely egyébként sokaknál kiverte a biztosítékot.

Ilyen felfokozott hangulatban érkezik meg a mezőny Amerikából a szezonzáró futamoknak helyet adó Ázsiába. Remélhetőleg zökkenőmentesebb lesz a csapatok konténereinek és autóinak átszállítása és elmarad a Brazíliában uralkodó káosz. Repülőgép járatok maradtak ki, kérdéses volt, hogy időben odaérkeznek Mexikóból a csapatok holmijai és persze a Forma-1-ben dolgozók. A hétvégi futam tétje nagy. Nem csak a világbajnoki címért folyó harc miatt, hanem amiatt is, hogy ki írja majd be a nevét a Forma-1 történelemkönyvébe, mint az első Katari Nagydíj nyertese.

Katarral a Liberty Media nagy valószínűség szerint előzetesen nem számolt, de új idők új szele fúj. A pandémia miatt ki kellett lépnie a Libertynek a komfortzónájából és szétnézni, ha szükség van rá, mely olyan európai vagy ahhoz közeli pályák jöhetnek szóba, ahol nagy bizonyossággal lehet ezekben a nehéz időkben is versenyt rendezni. Katar is így került a képbe, s ha már betették a szervezők az egyik lábujjukat az ajtón belülre, bent is kívánnak maradni. 2022-ben a Labdarúgó Világbajnokságnak ad otthont az ország, emiatt abban az évben itt nem rendeznek majd Forma-1-es futamot. 2023-tól azonban tíz éven keresztül ellátogat majd ebbe az országba a Forma-1-es cirkusz, ha nem is biztosan erre a versenypályára.

A héten kiderült, amit már egy ideje sejteni lehetett. Antonio Giovinazzival nem hosszabbított szerződést az Alfa Romeo. Helyét a Forma-1 történetének első kínai származású pilótája, Guanyu Zhou veszi át. Az olasz pilóta Instagram bejegyzése szerint ebben a döntésben a pénz játszotta a szerepet, de sokan már eddig is megkérdőjelezték a 27 éves pilóta teljesítményét, amit saját csapattársa, a nagyon tapasztalt, de már 42 éves Kimi Raikkönen is rendre felülmúlt.

A verseny és a pálya
A Losail versenypályát 2004-ben építették, s eddig gyorsasági motoros versenyeket rendeztek rajta. Mivel azonban első fokozatú minősítéssel rendelkezik, így nem volt kérdéses, hogy elhozhatják-e ide a Forma-1-et. 2004 óta nem volt újraaszfaltozva a betoncsík, így jó lesz a tapadása és nagy lesz a gumikopás. A pályán található egy tripla jobbkezes kanyarkombináció, amelyen szinte teljes gázzal hajtanak majd át a pilóták. Hasonlóan a törökországi 8-as kanyarhoz, csak épp fordított menetirányban. Ez a kombináció különösen nagy kihívás elé állítja a pilóták gumimenedzselési képességét.

https://twitter.com/MercedesAMGF1/status/1460897394778947586

A versenyautók várhatóan 237 km/órás sebességgel hajtanak az időmérő edzésen és 220 km/órával mennek majd a futamon. Az 57-körös Katari Nagydíj november 21.-én helyi idő szerint 17 órakor (nálunk 15 órakor) veszi kezdetét a Losail pályán. A pálya hossza: 5,38 km, a teljes versenytáv 306,66 km.