„Nagyszerűen érzem magam, ez egy tökéletes eredmény. Az autó lenyűgözően ment. A hétvégét egy csomó nehézséggel nyitottuk, de végül összeszedtük magunkat és az autót nagyon átalakítottuk. Nem vártam volna, hogy Lewis a harmadik helyen ér célba, ez nagyon hatásos volt, nagyszerű munkát végezhetett a csapat. Most nem a pontokra koncentrálok, ezen a hétvégén azért jöttem, hogy megnyerjem a Belga Nagydíjat és ez sikerült is.” – szögezte le a versenygyőztes Rosberg. A nyár utolsó futamát ezúttal nem az időjárása, hanem a sok baleset tette emlékezetessé. Bár Nico Rosbergre nem voltak hatással a balesetek, mégis rosszul érintette, hogy a hátulról rajtoló Lewis Hamilton a balesetek által viszonylag kicsire tudta csökkenteni a rajtolási pozíciójából eredő hátrányát.

Ami pedig a baleseteket illeti, nem kellett sokáig várni rájuk. A rajt után mindjárt az első kanyarban, a La Source-ban három pilóta összekoccanásának lehettünk szemtanúi. Sebastian Vettel ment neki Kimi Raikkönen autójának, a finn pedig hozzácsapódott Max Verstappen Red Bulljának. Nem úszták meg bokszlátogatás nélkül. Ezután Button autójának hátuljába ment bele Pascal Wehrlein a Les Combes-ban, s mindketten kiestek. Őket Carlos Sainz követte a kiesők között, mikor is egy csúnya jobb hátsó defektet kapott a második körben.

A legnagyobb baleset azonban még hátra volt. A hatodik körben Kevin Magnussen ugyanis az Eau Rouge tetején elvesztette uralmát Renault-ja fölött és megpördülve nekicsapódott a gumifalnak. Az autó darabokra tört, de a dán pilóta megúszta komolyabb sérülések nélkül. A futamot meg kellett állítani, hogy meg lehessen javítani a gumifalat. A versenyt a 11. körben indították újra.A mezőny végéről rajtoló Lewis Hamilton és Fernando Alonso tudtak legjobban profitálni a balesetből. A brit pilóta a kilencedik körben már az ötödik helyen haladt, miközben a többiek a biztonsági autós fázis alatt bementek a bokszba. Ennek később kárát látták, hiszen megállították a futamot. Hamilton és Alonso előkelő pozícióból rajtolhattak el újra. Hamilton az ismételt rajt után megelőzte Alonsót és egyre előrébb verekedte magát.

A negyedik helyen célba érkező Nico Hülkenbergnek bár még nem sikerült felkapaszkodnia a dobogó valamelyik fokára, azért beállította legjobb Forma-1-es eredményét, s ismét negyedik lett. Mivel csapattársa, Sergio Perez, őt követve az ötödik helyen ért célba, a Force India a Williamst megelőzve a konstruktőri ponttábla negyedik helyére ugrott előre. Sebastian Vettel visszaesett a rajt utáni karambolja után, de az ismételt rajt után a hatodik helyen tudott célba érni. Őt Alonso követi a hetediken. A spanyol pilóta hatalmas versenyzéssel ért célba az első tíz között a mezőny végéről rajtolva. A McLarennek ez jól jött, hiszen Jenson Button kiesett. A Williams két pilótája, Valtteri Bottas és Felipe Massa a nyolcadik és a tizedik helyen kormányozta célba kék-fehér autóját. Azonban ez a két pontszerző helyezés sem volt elég ahhoz, hogy a csapat megtarthassa negyedik helyét a konstruktőrök között. A köztük lévő kilencedik helyezést Kimi Raikkönen csípte meg.

Raikkönen nem egy egyszerű versenyen van túl. Azután, hogy a július végi hungaroringi futamon már volt egyszer egy afférja a Red Bull üdvöskéjével, Max Verstappennel, most ismét összekötötték a bajszukat. A Les Combes-ban összeért az autójuk, majd ez később majdnem megismétlődött. A finn most is nemtetszésének adott hangot a rádión keresztül, csakúgy, mint Mogyoródon. Verstappen autójának egyébiránt nem tett jót a rajt utáni koccanás és az egész verseny alatt küszködött, hogy jó tempóban hajtson. Végül a 11. helyen ért célba, pontok nélkül. Esteban Ocon sikeresen teljesítette első nagydíját, s a 16. helyen ért célba egy kör hátrányban.

2016-os Belga Forma-1-es Nagydíj eredménye

1. Nico Rosberg Mercedes 1:44:51.058 2. Daniel Ricciardo Red Bull + 14.113 3. Lewis Hamilton Mercedes + 27.634 4. Nico Hülkenberg Force India + 35.907 5. Sergio Perez Force India + 40.660 6. Sebastian Vettel Ferrari + 45.394 7. Fernando Alonso McLaren + 59.445 8. Valtteri Bottas Williams + 1:00.151 9. Kimi Raikkönen Ferrari + 1:01.109 10. Felipe Massa Williams + 1:05.873 11. Max Verstappen Red Bull + 1:11.138 12. Esteban Gutierrez Haas + 1:13.877 13. Romain Grosjean Haas + 1:16.474 14. Danyiil Kvjat Toro Rosso + 1:27.097 15. Jolyon Palmer Renault + 1:33.165 16. Esteban Ocon Manor + 1 kör 17. Felipe Nasr Sauber + 1 kör 18. Kevin Magnussen Renault Nem ért célba 19. Marcus Ericsson Sauber Nem ért célba 20. Carlos Sainz Toro Rosso Nem ért célba 21. Jenson Button McLaren Nem ért célba 22. Pascal Wehrlein Manor Nem ért célba

A Forma-1-es mezőny ezúttal nem pihenhet, hiszen a hétvégén (2016. szeptember 4.) a csapatoknak máris az Olasz Nagydíjon kell rajthoz állniuk. Monza a Ferrari hazai versenye, ahol a Tifosi (a Ferrari rajongók) mindig a pirosak győzelmét várja. Tavaly Lewis Hamilton mögött a második helyet tudta megszerezni Sebastian Vettel, s bár a Mercedes-pilóta ismételhet, a Ferrari idei szereplését látva, Vettel nemigen. A hazai pálya előnye azonban még okozhat meglepetéseket.

A világbajnokság eredménye a Belga Nagydíj után

Pilóták: 1. Lewis Hamilton 232 pont 2. Nico Rosberg 223 pont 3. Daniel Ricciardo 151 pont 4. Sebastian Vettel 128 pont 5. Kimi Raikkönen 124 pont 6. Max Verstappen 115 pont 7. Valtteri Bottas 62 pont 8. Sergio Perez 58 pont 9. Nico Hülkenberg 45 pont 10. Felipe Massa 39 pont Konstruktőrök: 1. Mercedes 455 pont 2. Red Bull 274 pont 3. Ferrari 252 pont 4. Force India 103 pont 5. Williams 101 pont 6. McLaren 48 pont 7. Toro Rosso 45 pont 8. Haas 28 pont 9. Renault 6 pont 10. Manor 1 pont

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!