A 2014-es Forma-1-es versenyszezon a téli teszteken megjósolt módon rajtolt el. A Mercedes-motoros autók, azon belül is a Mercedes autók sikerét jósolták meg szakértők a szezon előtt. Rosberg pedig a Mercedes-szel hozta a formát és rajtcél győzelmet szerzett Melbourne-ben. Daniel Ricciardo a Red Bull újonca viszont teljesen váratlanul erős kezdéssel a dobogó második fokára állhatott fel. A harmadik helyezett személye is újdonság, Kevin Magnussen pont olyan jól teljesített, mint a szezon előtti teszteken. McLarenes pilóta 2012 óta (!) nem állt dobogón. A McLarennek jót tett a csapaton belüli átalakítás, mert a tavalyi pocsék szezont követően Jenson Button is az élen végzett, negyedik lett.

„Fantasztikus! Milyen jó autót adtatok nekem! Micsoda autó!” – kiabálta Rosberg a rádióba a győzelme után jelezve, hogy bár a Mercedes-nél tisztában voltak fölényükkel, azért Hamilton példáját látva ez a fölény igencsak törékeny lehet. Így minden győzelmet meg kell becsülni a többiekhez képest technikai fölényben lévő csapatnál is. Sebastian Vettel és Lewis Hamilton a nap két vesztese. Mindketten kénytelenek voltak kiállni a versenyből autójuk technikai meghibásodása miatt. Gyújtáskihagyás miatt nem volt elég erő autóikban, ezért sikerült olyan rosszul a rajtjuk is. Belső kamerákból látni lehetett, ahogy szinte állva hagyták a többiek a két autót.

Öt órán át örülhetett a hazai pályánmegszerzett második helyének Ricciardo Öt órán át örülhetett a hazai pályánmegszerzett második helyének Ricciardo

Sebastian Vettel szokásához híven lakonikus nyugalommal vette tudomásul, hogy technikai sportágban bármi történhet az autóval. A német számára azonban nem csak a vasárnapi futam, de az egész hétvége rosszul sikerült, aminek következtében a 12. helyről rajtolhatott csak el. „Erejét vesztett volt a motor. Nem tudjuk miért, az autók egyre csak lehagytak. Egy ponton úgy éreztem, hogy kicsit javult a helyzet, de ezután éreztem, hogy nagy a baj a motorral.” – szögezte le az egyes rajtszámmal rajtoló pilóta, akinek a 2013. augusztusa óta tartó győzelmi sorozata szakadt meg a mai nappal. Nehéz előre jósolni az Ausztrál Nagydíjon történtek alapján, bár elmondhatjuk, hogy Melbourne-ben majdnem úgy zajlottak az események, ahogyan azt a jerezi és bahreini tesztek alapján várhattuk. A Ferrari pilótái bár nem értek be dobogós helyen, de Fernando Alonso ötödik helye és Kimi Raikkönen nyolcadik helye sejteti az olasz istálló idei formáját.

A dobogóra még felálhatott, később  szabálytalan autó miatt kizárták Daniel Ricciardót A dobogóra még felálhatott, később szabálytalan autó miatt kizárták Daniel Ricciardót

A Williams volt a titkos favorit sokaknál az idei évre. A brit csapatnál is sokat változtattak, új főszponzor érkezett, rendkívül tapasztalt pilótája lett Felipe Massa személyében és persze a Mercedes-motorra váltás is jó húzásnak bizonyult. Bár a brazil pilótát a rajtot követően kilökte Kamui Kobajasi autójával, Valtteri Bottas szép eredményt ért el a hatodik hellyel. A finnek kétszer is keresztül kellett verekednie magát a teljes mezőnyön – a rajtnál, majd amikor nekicsapódva a falnak, elvesztette autója jobb hátsó kerekét – de végül pontszerző helyen ért célba fehér-kék autójával. Daniel Ricciardót a verseny után pár órával kizárták, szabálytalan autója miatt zárták ki: a Red Bullban az üzemanyag-fogyasztás átfolyási sebessége meghaladta a megszabott 100 kg/órás határt, ezért elvették a második helyét. Ezzel a két mclarenes pilóta, Kevin Magnussen és Jenson Button is dobogós helyezést ért el.

2014-es Ausztrál Forma-1-es Nagydíj eredménye

1. Nico Rosberg Mercedes 1:32:58.710 2. Kevin Magnussen McLaren + 26.777 3. Jenson Button McLaren + 30.027 4. Fernando Alonso Ferrari + 35.284 5. Valtteri Bottas Williams + 47.639 6. Nico Hülkenberg Force India + 50.719 7. Kimi Raikkönen Ferrari + 57.675 8. Jean-Eric Vergne Toro Rosso + 1:00.441 9. Danyiil Kvjat Toro Rosso + 1:03.585 10. Sergio Perez Force India + 1:25.916 11. Adrian Sutil Sauber + 1 kör 12. Esteban Gutierrez Sauber + 1 kör 13. Max Chilton Marussia + 2 kör 14. Jules Bianchi Marussia Nem ért célba 15. Romain Grosjean Lotus Nem ért célba 16. Pastor Maldonado Lotus Nem ért célba 17. Marcus Ericsson Caterham Nem ért célba 18. Sebastian Vettel Red Bull Nem ért célba 19. Lewis Hamilton Mercedes Nem ért célba 20. Felipe Massa Ferrari Nem ért célba 21. Kamui Kobajasi Caterham Nem ért célba 22. Daniel Ricciardo Red Bull Kizárták

2014-ben nem egy, hanem két hét múlva folytatódik a Forma-1-es szezon. Kell is ez a két hét a csapatoknak, hogy még jobban fel tudjanak készülni a soron következő nagydíjra Szepangban, Malajziában (2014. március 30.) A maláj pálya nagyon különböző az ausztráltól és kihangsúlyozza az autók különböző dinamikai minőségét, főleg a hosszú és gyors kanyarokban. 2013-ban Sebastian Vettel nyerte meg a Malajziai Nagydíjat. Idén megjósolhatatlan, hogy két hét múlva ki viheti haza az ázsiai pályáról a győztes trófeát.

A világbajnokság eredménye az Ausztrál Nagydíj után

Pilóták: 1. Nico Rosberg 25 pont 2. Kevin Magnussen 18 pont 3. Jenson Button 15 pont 4. Fernando Alonso 12 pont 5. Valtteri Bottas 10 pont 6. Nico Hülkenberg 8 pont 7. Kimi Raikkönen 6 pont 8. Jean-Eric Vergne 4 pont 9. Danyiil Kvjat 2 pont 10. Sergio Perez 1 pont Konstruktőrök: 1.McLaren 33 pont 2. Mercedes 25 pont 3. Ferrari 18 pont 4. Williams 10 pont 5. Force India 9 pont 6. Toro Rosso 6 pont

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!