„Nagyon, nagyon hálás vagyok ezért az erős hétvégéért. A csapatom, akikkel már hat éve együtt vagyok, a határon dolgoztak és soha nem adták fel, így nekik köszönöm ezt a győzelmet és mindenkinek az üzemben, odahaza. Ez egy nagyszerű nap, nagyon élveztem a versenyt. Az időjárás tökéletes volt és jó látni, hogy ilyen sokan kilátogattak ide.” – szögezte le Hamilton, aki ezzel a győzelemmel visszavette az első helyet az egyéni ponttáblán. Lewis Hamiltonnak és a Mercedesnek feküdt a régi-új francia pálya. Bár unalmasnak titulálta előzőleg ezt a betoncsíkot, rajtelsőségét domináns vezetéssel könnyen győzelemre váltotta a brit pilóta. Valtteri Bottas szerencsétlenségére egy korai baleset és egy rosszul sikerült bokszbeállás hátráltatta, így a várt kettős Mercedes-győzelem elmaradt. Helyette csak a távoli hetedik helyre kormányozta célba a finn ezüst nyilát. A brackley-i csapatot segítette az is, hogy a Pirelli erre a pályára nem vitte el hiperlágy abroncsát, amellyel igencsak meggyűlt eddig a csapat baja.

A Ferrarinak ezúttal nem jött ki a lépés. Vettel és Raikkönen a harmadik és hatodik rajtpozícióból vághattak neki az 53. körös versenynek, de Vettel hibázott a rajtot követően. Elfékezte magát és nekiütközött Bottas autója hátuljának, magával rántva a finnt a bukótérbe. Vettel később öt másodperces büntetést kapott ezért a manőveréért. Nem volt sima a rajt, hat autó is a pálya széli csíkozott bukótérben kötött ki az első kanyarnál.

Ami Vettelt illeti, visszaesett a mezőnyben, de elkezdte szépen ledolgozni a hátrányát, amiért később „Driver of the Day – A Nap Pilótája” címet is megkapta a rajongóktól. Az igyekezete azonban legvégül csak az ötödik helyre volt elegendő. A második körre a francia rajongók nagy bánatára már csak egy francia pilóta- – Romain Grosjean – maradt a mezőnyben. Esteban Ocon ugyanis az ominózus első kanyarban a rajtot követően kiütötte Pierre Gaslyt a versenyből. Ez biztosan nem lendítette előre kettejük barátságát. Érdekes volt a Force India leszakadt abroncsát látni. A gumiköpeny repült az autók között. A hétvége során a csapat már kapott egy komolyabb büntetést a leszakadt abroncsa miatt, nem jött ez jól számukra.

https://twitter.com/F1/status/1010936709998002176

A balesetet követően az autók a biztonsági autós fázisban bementek a bokszba, hogy a legkeményebb abroncsot – ami most a lágy volt – tegyék fel az autókra, s mivel várható volt, hogy ezek már bírni fogják a verseny végéig. A rajtot követő legnagyobb meglepetés Carlos Sainz harmadik helye volt. A spanyol pilóta sokáig az első pakkban autózott, mígnem a verseny végén autójában elment az erő és lelassított. Többen kielőzték, végül így is a nyolcadik, pontszerző helyre vitte célba sárga-fekete autóját. Bár az eső lába lógott a verseny felénél, végül tiszta időben telt az ünnepi Francia Nagydíj, Le Castellet-ben. Néhányaknak, így Daniel Ricciardónak és Fernando Alonsónak kedvezett volna, ha az esőben felkavarhatják az állóvizet, de végül erre nem volt esélye egyik pilótának sem.

A verseny végére is jutott egy kis dráma. Lance Stroll abroncsai nem bírták a Paul Ricard pálya megpróbáltatásait, főként, hogy már nagyon régen fent voltak a Williams-en. Az egyik gumi szó szerint felrobbant, így a pálya széli széles bukótér piros – nagyon durva – csíkjai fogták meg a fiatal kanadai pilóta autóját. A baleset miatt virtuális biztonsági autós fázis következett és gyakorlatilag ez alatt lett vége a versenynek.

Elég sokan nem értek célba a történelmi Francia Nagydíjon. Az egyik legérdekesebb közülük Sergio Perez volt, akit a 30. körben motorgondok miatt behívott csapata a bokszba. Ez azt jelenti, hogy az itt bevetett új Mercedes 2.1-es motor egyáltalán nem problémamentes. Nem jó hír ez a Mercedes csapat számára, megbízhatósági problémákat jelenthet ez az elkövetkező versenyekre. Nem pihenhet a mezőny, jövő hétvégén már Ausztriában, az ultramodern spielbergi pályán állnak majd rajthoz a Forma-1-esek. Tavaly nem hozott váratlant az Osztrák Nagydíj. A Mercedes, a Red Bull és a Ferrari versenyzőinek szokott itt állni a zászló. Látva, hogy a mostani futamon is ezen csapatok pilótái állhattak dobogóra, az az egyetlen kérdés, hogy milyen sorrendben futnak majd célba július első vasárnapján.

2018-as Francia Forma-1-es Nagydíj eredménye
1. Lewis Hamilton Mercedes 1:30:11.385
2. Max Verstappen Red Bull + 7.090
3. Kimi Raikkönen Ferrari + 25.888
4. Daniel Ricciardo Red Bull + 34.736
5. Sebastian Vettel Ferrari + 1:01.935
6. Kevin Magnussen Haas + 1:19.364
7. Valtteri Bottas Mercedes + 1:20.632
8. Carlos Sainz Renault + 1:27.184
9. Nico Hülkenberg Renault + 1:31.989
10. Charles LecLerc Sauber + 1:33.873
11. Romain Grosjean Haas + 1 kör
12. Stoffel Vandoorne McLaren + 1 kör
13. Marcus Ericsson Sauber + 1 kör
14. Brendon Hartley Toro Rosso + 1 kör
15. Szergej Szirotkin Williams + 1 kör
16. Fernando Alonso McLaren Nem ért célba
17. Lance Stroll Williams Nem ért célba
18. Sergio Perez Force India Nem ért célba
19. Esteban Ocon Force India Nem ért célba
20. Pierre Gasly Toro Rosso Nem ért célba

A világbajnokság eredménye a Francia Nagydíj után

Pilóták:
1. Lewis Hamilton 145 pont
2. Sebastian Vettel 131 pont
3. Daniel Ricciardo 96 pont
4. Valtteri Bottas 92 pont
5. Kimi Raikkönen 83 pont
6. Max Verstappen 68 pont
7. Nico Hülkenberg 34 pont
8. Fernando Alonso 32 pont
9. Carlos Sainz 28 pont
10. Kevin Magnussen 27 pont

Konstruktőrök:
1. Mercedes 237 pont
2. Ferrari 214 pont
3. Red Bull 164 pont
4. Renault 62 pont
5. McLaren 40 pont
6. Force India 28 pont
7. Haas 27 pont
8. Toro Rosso 19 pont
9. Sauber 13 pont
10. Williams 4 pont