Nagyon jól érezte magát az egész hétvége során Lewis Hamilton. Folyamatosan úgy nyilatkozott, hogy nagyon szereti ezt a pályát, nagyon fekszik neki. Valószínűleg ez a laza hozzáállás is segített neki abban, hogy ne akarjon görcsösen nyerni, hanem nyugodtan, fókuszált vezetéssel megszerezze a győzelmet és az azért járó csodaszép Herendi trófeát. A Mercedes csapat ezzel a sikerrel első győzelmét zsebelhette be a Hungaroringen.

Bár Lewis Hamilton szerezte meg szombaton az első rajtkockát, mégis elég pesszimista volt a brit pilóta a versenyt megelőzően az esélyeit illetően (főképp mivel a Mercedes nem vehetett részt a Silverstone-i tesztelésen). „Mi nem teszteltünk, hátrányban voltunk, nem vártuk, hogy megszerezzük az első rajtkockát és emiatt nagyon meglepődtünk. Azt gondolom, hogy pályafutásom talán egyik legfontosabb nagydíj győzelmét szereztem ma meg. Egy Mercedes Benz volánja mögött ülve győzni nagy privilégiumot jelent, a fiúk nagyszerű munkát végeztek. Hihetetlen érzés, a csapat nagyon jól dolgozott.” – szögezte le a brit pilóta a verseny végén.

A negyedik helyen Mark Webber ért célba, ami nem kis teljesítményt annak függvényében, hogy az időmérő edzést a 10. helyen fejezte be ismételt KERS problémák miatt. Romain Grosjean, aki 2012-ben Hamilton és Kimi Raikkönen mögött végzett a dobogón, s ezúttal is szép eredmény felé hajtott, végül csak a hatodik lett. Az ezúttal is igen agresszív formáját mutató Lotus-szos pilóta büntetésének köszönheti, hogy végül csak hatodik lett. A második bokszbeállását követően ugyanis megelőzte Felipe Massa Ferrariját kívülről, letérve a pályáról a négyes kanyarban (Mansell-kanyar), amiért bokszutca áthajtásos büntetést kapott.

A Ferrarinak a várakozásoknak megfelelően nem sikerült túl jól a hétvégéje. Fernando Alonso ötödik, míg Felipe Massa csak a nyolcadik helyen ért célba. A McLaren mindkét autója pontszerző helyen ért célba. A szenzációsan rajtoló Jenson Button a hetedik, míg Sergio Perez a kilencedik helyért járó pontokkal gazdagodott. Nico Rosbergnek nem sikerült olyan simára a versenye, mint Hamiltonnak. A rajt után többet volt a pálya szélén, mint a pályán. Rosberg még a verseny elején összekoccant Felipe Massa Ferrarijával, amitől megsérült a Mercedes első légterelője. Öt körrel a verseny vége előtt aztán füst ömlött az autójából és lángolni kezdett a hátulja. Ezzel véget ért a német versenyző futama. Ennek a Williams örülhetett a legjobban. Rosberg kiesésével ugyanis Pastor Maldonado behozta FW35-ösét az utolsó – tizedik – pontszerző helyre, s ezzel a brit csapat idei első pontját szerezte meg. Rosberg mellett három másik pilóta nem ért még célba. Adrian Sutil hidraulikai meghibásodás miatt, Gutierrez váltóhiba miatt, Bottas pedig motorhiba miatt kellett, hogy feladja a futamot.

A Magyar Nagydíj végén elmondható, hogy jól vizsgáztak az új Pirelli abroncsok, amelyekkel ezúttal semmi probléma nem akadt, pedig a forró aszfalton nagy terhelésnek voltak kitéve. A nyári szünet utáni két futam, a belga és az olasz, lesz a szezon két leggyorsabb és az abroncsok szempontjából legmegterhelőbb futamainak egyike. Mindkét versenyre a közepes és kemény gumikat viszi el az olasz cég. Kiderül, hogy ott is olyan jól veszik-e majd az akadályokat a papucsok, mint tették azt nálunk, a Hungaroringen.

2013-as Magyar Forma-1-es Nagydíj eredménye:

1. Lewis Hamilton Mercedes 1:42:29.445 2. Kimi Raikkönen Lotus + 10.938 3. Sebastian Vettel Red Bull + 12.459 4. Mark Webber Red Bull + 18.044 5. Fernando Alonso Ferrari + 31.411 6. Romain Grosjean Lotus + 32.295 7. Jenson Button McLaren + 53.819 8. Felipe Massa Ferrari + 56.447 9. Sergio Perez McLaren + 1 kör 10. Pastor Maldonado Williams + 1 kör 11. Nico Hülkenberg Sauber + 1 kör 12. Jean-Eric Vergne Toro Rosso + 1 kör 13. Daniel Ricciardo Toro Rosso + 1 kör 14. Giedo van der Garde Caterham + 2 kör 15. Charles Pic Caterham + 2 kör 16. Jules Bianchi Marussia + 3 kör 17. Max Chilton Marussia + 3 kör 18. Paul di Resta Force India + 4 kör 19. Nico Rosberg Mercedes + 6 kör 20. Valtteri Bottas Williams Nem ért célba 21. Esteban Gutierrez Sauber Nem ért célba 22. Adrian Sutil Force India Nem ért célba

Jó hír a magyar Forma-1-es rajongók számára, hogy vasárnap, a verseny előtt aláírták a Magyar Nagydíj 2021-ig történő szerződéshosszabbítását, így még nyolc évig biztosan vendégül látjuk majd a száguldó cirkusz tagjait Mogyoródon. A Forma-1-es mezőny a Magyar Nagydíj után kiveszi éves rendes nyári szabadságát. Legközelebb egy hónap múlva, 2013. augusztus 25.-én a Belga Nagydíjon, a legendás Spa-Francorchamps-i pályán állnak ismét csatasorba a csapatok.

A világbajnokság eredménye a Magyar Nagydíj után

Pilóták: 1. Sebastian Vettel 172 pont 2. Kimi Raikkönen 134 pont 3. Fernando Alonso 133 pont 4. Lewis Hamilton 124 pont 5. Mark Webber 105 pont 6. Nico Rosberg 84 pont 7. Felipe Massa 61 pont 8. Romain Grosjean 49 pont 9. Jenson Button 39 pont 10. Paul di Resta 36 pont Konstruktőrök: 1. Red Bull 277 pont 2. Mercedes 208 pont 3. Ferrari 194 pont 4. Lotus 183 pont 5. Force India 59 pont 6. McLaren 57 pont 7. Toro Rosso 24 pont 8. Sauber 7 pont 9. Williams 1 pont

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!