Sebastian Vettel nem triplázott Abu-Dhabiban, már az első körben kiesett a versenyből. 2011 Forma-1-es világbajnoka ugyanis ráment a pálya melletti rázókőre és defektet kapott. Autója felfüggesztése olyannyira megsérült, hogy nem tudta folytatni a futamot. Így Lewis Hamilton személyében új győztest ünnepelhetünk a Yas Marina pályán, aki a verseny történetének második győztese, azután, hogy az első két Abu-Dhabi Nagydíjat a Red Bull ifjú titánja nyerte. Fernando Alonso lett a második a Ferrarival, míg a bronzérmes helyezés Jenson Buttoné lett.

„Mega munka, mega munka fiúk – mint mindig.” – lelkendezett az a Lewis Hamilton, aki idei harmadik győzelmét gyűjthette be a lámpafényes futamon. A brit pilóta győzelmét Carmennek, édesanyjának ajánlotta születésnapi ajándékként.

Idén ez volt az első futam, amelyen nem tudott Vettel célba érni, bár látva idei illusztris teljesítményét, nincs mit szégyellnie a német pilótának. Gyakorlatilag egy futamot kivéve mindig dobogón állt, s azzal, hogy sorban tizennegyedszerre is ő rajtolt az élről, beállította Nigel Mansell 1992-es rekordját (azaz egy szezonban 14-szer szerezte meg a rajtelsőséget). Azzal még vigasztalódhat a 24 éves pilóta, hogy ha az utolsó, Brazil Nagydíjon, ismét ő szerzi meg a pole pozíciót, akkor meg is dönti ezt a hosszú ideje fennálló rekordot.

Miközben Vettel már, mint kívülálló nézte a futamot, Hamilton szépen végig az élen maradt egészen a célig. Alonso folyamatosan a nyomában volt, s úgy próbált a Ferrari előnyre szert tenni, hogy Alonso hosszabban maradt a pályán, de az utolsó bokszbeállása után Hamilton olyan nagy előnyre tett szert, hogy azt már nem lehetett behozni. Az extázisban lévő brit pilóta még át is ölelte régi nagy riválisát és ex-csapattársát, Fernando Alonsót és reményét fejezte ki aziránt, hogy ez valami nagyon jó kezdete lesz.

Mark Webber sokat küzdött a dobogós helyezésért, de végül csak a negyedik hely jutott neki. Jenson Button bronzérmes helyét az utolsó előtti körben biztosította be, mikor Webber kénytelen volt kemény gumikra váltani, s ezzel egy nehéz délután ért véget a brit számára, aki KERS nélkül volt kénytelen végigküzdeni a versenyt, miután a KERS-rendszer autójában meghibásodott. Button számára nagyon jól jön ez a harmadik helyezés, hiszen továbbra is maradt az egyéni ponttábla második helyén.

Az ötödik hely a ferraris Felipe Massáé, aki hat körrel a verseny vége előtt kipördült. A Mercedes duója, Nico Rosberg és Michael Schumacher látványos csatát vívott, amelyet végül a fiatalabb német pilóta nyert, s övé lett a hatodik helyezés is, szorosan Massa mögött. Schumacher még éppen megverte Adrian Sutilt, aki így a nyolcadik hellyel kénytelen beérni. Sutil csapattársa, Paul di Resta, valamint a sauberes Kamui Kobajasi zárják az első tíz pontszerző helyet. A DRS zónák megtették a hatásukat, hiszen izgalmasabbra sikeredett a futam, mint amilyen tavaly volt. Bár a zónák egymásutániságával nehezítették a pozícióváltozásokat. Ez a kérdés még átgondolásra szorul, de talán megúszták a pálya tulajdonosai az átépítést.

Abu-Dhabi Forma-1-es Nagydíj végeredménye

1. Lewis Hamilton McLaren 1:37:11.886 2. Fernando Alonso Ferrari + 8.4 3. Jenson Button McLaren + 25.8 4. Mark Webber Red Bull + 35.7 5. Felipe Massa Ferrari + 50.5 6. Nico Rosberg Mercedes + 52.3 7. Michael Schumacher Mercedes + 75.9 8. Adrian Sutil Force India + 77.1 9. Paul di Resta Force India + 1:01.087 10. Kamui Kobajasi Sauber + 1 kör 11. Sergio Perez Sauber + 1 kör 12. Rubens Barrichello Williams + 1 kör 13. Vitalij Petrov Renault + 1 kör 14. Pastor Maldonado Williams + 1 kör 15. Jaime Alguersuari Toro Rosso + 1 kör 16. Bruno Senna Renault + 1 kör 17. Heikki Kovalainen Lotus + 1 kör 18. Jarno Trulli Lotus + 2 kör 19. Timo Glock Virgin + 2 kör 20. Vitantonio Liuzzi HRT + 2 kör 21. Daniel Ricciardo HRT Nem ért célba 22. Sebastien Buemi Toro Rosso Nem ért célba 23. Jerome d’Ambrosio Virgin Nem ért célba 24. Sebastian Vettel Red Bull Nem ért célba

A Forma-1-es cirkusz nem áll meg, két hét múlva Brazíliában (2011. november 27.) záródik a világbajnokság. Tavaly abszolút Red Bull uralom volt a dél-amerikai országban. Sebastian Vettel a mostani technikai malőr ellensúlyozásaként, Lewis Hamilton pedig a sikerén felbuzdulva fog hajtani a győzelemre.

A világbajnokság eredménye az Abu-Dhabi Nagydíj után

Pilóták: 1. Sebastian Vettel 374 pont 2. Jenson Button 255 pont 3. Fernando Alonso 245 pont 4. Mark Webber 233 pont 5. Lewis Hamilton 227 pont 6. Felipe Massa 108 pont 7. Nico Rosberg 83 pont 8. Michael Schumacher 76 pont 9. Vitalij Petrov 36 pont 10. Nick Heidfeld 34 pont Konstruktőrök: 1. Red Bull 607 pont 2. McLaren 482 pont 3. Ferrari 353 pont 4. Mercedes 159 pont 5. Renault 72 pont 6. Force India 57 pont 7. Sauber 42 pont 8. Toro Rosso 41 pont 9. Williams 5 pont

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!