Bármennyire is le akarták fékezni a Red Bullt és fiatal üdvöskéjét, Sebastian Vettelt, a technikai szabálymódosítással, nem sikerült. A vörös bika világbajnoka ugyanis domináns versenyzéssel begyűjtötte szezonbeli hatodik győzelmét a Valenciában rendezett Európai Nagydíjon.

A várakozásokkal ellentétben nem a McLaren, hanem a Ferrari lett a második legjobb istálló. Fernando Alonso állhatott fel a dobogó második fokára hazai közönsége előtt. A bronzérmes helyezés Vettel csapattársáé, Mark Webberé lett.

Alonso már egész jól terelgeti a Ferrarit. Vajon a Silverstone-i szigorítást követően még előrébb tud lépni? Alonso már egész jól terelgeti a Ferrarit. Vajon a Silverstone-i szigorítást követően még előrébb tud lépni?

Várható volt a Red Bull fölénye ezen a futamon is, így a maradék helyekért folyó harc volt érdekes Valenciában. Már a rajtnál érezhető volt, hogy a Ferrarik most jó passzban vannak, hiszen mindkét autó leelőzte Lewis Hamiltont. Felipe Massa ráadásul majdnem a második helyet is megszerezte Mark Webbertől. Vissza kellett azonban fognia autóját a brazilnak, így történhetett meg, hogy Alonso kielőzte Massát és a harmadik helyre ugrott. A spanyol pilóta gellert kapott hazai nagydíján, s a 21. körben megszerezte Webbertől a második helyezést, amelyet azonban hamarosan az ausztrál visszavett. A verseny ekkor még nem volt lefutott, ugyanis a vége felé Alonso három körrel többet maradt kint a pályán (lágy abroncsokon) vetélytársainál, s így a kerékcseréje végén Webber elé tudott kijönni. Az ausztrál hiába szerette volna visszaszerezni az ezüstérmes helyet, a csapat azt kérte tőle, hogy vegyen vissza és óvja a sebességváltóját.

Nem sok hatással volt a szabályváltozás a Red Bullok teljesímtényére. A McLaren és a Ferrari azonban helyet cserélt Nem sok hatással volt a szabályváltozás a Red Bullok teljesímtényére. A McLaren és a Ferrari azonban helyet cserélt

Lewis Hamiltontól többet vártak rajongói és bizonyára csapata is ezen a futamon. Nem volt összhang a brit pilóta és csapata között, hol lassításra, hol gyorsításra próbálták rábírni a pilótát. Hamilton végül negyedik lett Felipe Massa előtt. A kanadai győztes Jenson Buttonnak ezúttal nem termett babér. Nico Rosberg még a rajtnál kielőzte őt, s mire sikerült visszaverekednie magát a német elé, az éllovasok már messze előtte jártak utolérhetetlen távolságban. Később a KERS-sze sem működött, így kénytelen volt beérni a hatodik helyezéssel.

Alonso megtöltötte a lelátókat Alonso megtöltötte a lelátókat

Nico Rosberg a hetedik lett, miután nagy csatát vívott a csodálatosan versenyző Jaime Alguersuarival. A Toro Rosso pilótája a hátsó, 18. helyről rajtolt el, s végül a nyolcadik helyen ért célba. A spanyol pilóta két bokszbeállással érte el ezt az eredményt akkor, amikor a többség háromszor cserélt kereket. Az utolsó két pontszerző hely Adrian Sutilé (Force India) és Nick Heidfeldé (Renault) lett.

Vettel az élen, Alonso mögötte, és Webberé a harmadik hely Vettel az élen, Alonso mögötte, és Webberé a harmadik hely

A kanadai versenyt kihagyó sauberes Sergio Perez ismét úgy próbált trükközni, hogy csak egy bokszbeállással csinálja végig a futamot. Ez a taktika ezúttal nem jött be, nagyon elkoptak a kerekei, emiatt lelassult. A 11. helyével éppen lecsúszott az utolsó pontszerző helyről. Michael Schumacher reményei egy pontot érő helyre elúsztak, mikor Vitalij Petrov autójával koccant épp mikor elhagyta bokszot első kerékcseréjét követően. Így a németnek ismét ki kellett mennie egy új első szárnyért, s végül csak a 17. helyen kormányozta célba a Mercedest.

Európai Forma-1-es Nagydíj végeredménye

1. Sebastian Vettel Red Bull 1:39:36.169 2. Fernando Alonso Ferrari + 10.891 3. Mark Webber Red Bull + 27.255 4. Lewis Hamilton McLaren + 46.190 5. Felipe Massa Ferrari + 51.705 6. Jenson Button McLaren + 1:00.065 7. Nico Rosberg Mercedes + 1:38.090 8. Jaime Alguersuari Toro Rosso + 1 kör 9. Adrian Sutil Force India + 1 kör 10. Nick Heidfeld Renault + 1 kör 11. Sergio Perez Sauber + 1 kör 12. Rubens Barrichello Williams + 1 kör 13. Sebastien Buemi Toro Rosso + 1 kör 14. Paul di Resta Force India + 1 kör 15. Vitalij Petrov Renault + 1 kör 16. Kamui Kobajasi Sauber + 1 kör 17. Michael Schumacher Mercedes + 1 kör 18. Pastor Maldonado Williams + 1 kör 19. Heikki Kovalainen Lotus + 2 kör 20. Jarno Trulli Lotus + 2 kör 21. Timo Glock Virgin + 2 kör 22. Jerome d’Ambrosio Virgin + 2 kör 23. Vitantonio Liuzzi HRT + 3 kör 24. Narain Karthikeyan HRT + 3 kör

Ezen a hétvégén nyolc versenyből a hatodik győzelmét gyűjtötte be Sebastian Vettel, így hatalmas – 77 pontos – előnyre tett szert a világbajnokságban. Ez akkora előny, hogy akár egy kis ideig hátra is dőlhetne a címvédő világbajnok. Persze nem ezt teszi, s mindent bele fog adni a következő nagydíjon is, a két hét múlva megrendezésre kerülő Brit Nagydíjon, Silverstone-ban (2011. július 10.). 2010-ben is a 24 éves pilóta nyerte a ködös Albionban rendezett futamot, így idén is ő a fő esélyes.

A világbajnokság eredménye az Európai Nagydíj után

Pilóták: 1. Sebastian Vettel 186 pont 2. Jenson Button 109 pont 3. Mark Webber 109 pont 4. Lewis Hamilton 97 pont 5. Fernando Alonso 87 pont 6. Felipe Massa 42 pont 7. Nico Rosberg 32 pont 8. Vitalij Petrov 31 pont 9. Nick Heidfeld 30 pont 10. Michael Schumacher 26 pont Konstruktőrök: 1. Red Bull 295 pont 2. McLaren 206 pont 3. Ferrari 129 pont 4. Renault 61 pont 5. Mercedes 58 pont 6. Sauber 27 pont 7. Toro Rosso 16 pont 8. Force India 12 pont 9. Williams 4 pont