“Nagyon, nagyon boldog vagyok. Rendkívül szoros volt az időmérő és a harmadik helyről rajtolni nem könnyű itt, de sosem adod fel és bármi lehetséges. Nagyszerűen rajtoltam el és Sebastiannak problémája volt, így az élre álltam és a tempóm szuperjó volt. Nagyon élveztem ezt, nagyszerű élmény volt.” – szögezte le a Nap Versenyzőjének is megválasztott Bottas. “Nagyon büszke vagyok, hogy a csapat tagja lehetek, zsinórban hat vb cím nagyon lenyűgöző és nagyon büszke vagyok minden egyes csapattagra. Nagyszerű munka volt fiúk és lányok!” – tette hozzá.

A Japánra lecsapó Hagibis tájfun miatt a szombati Forma-1-es eseményekből a harmadik szabadedzést törölték, az időmérő edzést pedig helyi idő szerint reggelre, a verseny elé tették át. Vasárnap szikrázóan napsütéses, de nagyon szeles időjárás fogadta a Forma-1-eseket a szuzukai pályán. A verseny végkimenetelébe végül nem szólt bele az időjárás. Az Orosz Nagydíjat követően Japánban is domináns teljesítményt nyújtottak a Mercedes pilóták, így hozzásegítették csapatukat ahhoz, hogy a Forma-1 történetében először egy konstruktőr zsinórban egymás utáni hat évben hazavihesse a konstruktőri világbajnoki címet. Toto Wolff csapatvezető joggal örülhetett ennek a ténynek. Az elbaltázott stratégiája miatt mérgelődő Lewis Hamilton kevésbé, bár nagyrészt neki köszönhető ez a siker.

A nyári szünetet követően feltámadó Ferrari Szocsi után ismét dobogón állt egy pilótája révén, aki akár nyerhetett volna is. Vettel a rajtolásnál, Leclerc pedig a rajtot követően hibázott és vette el az esélyét a Ferrari szemszögéből egy sokkal jobb végkimenetelű versenynek. Vettel a második, Lerclerc pedig a hatodik lett végül – azonban fiatal pilóta a leintést követően tárgyalt első körös incidense után dupla büntetést kapott, 5 másodpercet baleset okozásáért és 10 másodpercet sérült autóval való közlekedését, így visszaesett a hetedik helyre. Leclerc 2 pontot kapott a szuperlicenszére, a Ferrari istálló pedig 25 ezer eurót fizethet az FIA-nak, mert nem hozta ki a sérült autóval haladó pilótáját.

A Red Bull nem tett rossz lóra, mikor felhozta Alex Albont a Toro Rossótól. Max Verstappen nem ért célba köszönhetően annak is, hogy a rajtot követően összeakaszkodott Charles Leclerc-kel, s bár folytatta a versenyt, végül feladni kényszerült azt. Ezzel szemben a fiatal brit pilóta a negyedik helyet szerezte meg. Igaz Albon is karambolozott Lando Norris-szal, ahol utóbbi húzta a rövidebbet, de Albon végül dobogó közeli helyre hozta célba autóját. Albont Carlos Sainz követte az ötödik helyen a McLarennel. Albon és Sainz Szocsiban is hasonlóan előkelő helyen végzett, mintha egymást támogatná a két pilóta. Ők ketten voltak az utolsók, akik a győztessel egy körben értek célba, a többieket mind lekörözte Valtteri Bottas.

A Renault mindkét pilótája pontszerző helyen futott célba. Daniel Ricciardo ért el előkelőbb helyezést. Az ausztrál a hatodik lett, miközben a csapattól jövőre távozó Nico Hülkenberg egy pontot szerzett a tizedik helyért. Pierre Gasly és Sergio Perez szerezte meg a nyolcadik és kilencedik pozíciókat. Lewis Hamilton nagyon elégedetlen volt a csapat stratégiájával ezen a hétvégén. Hiába kapott friss abroncsokat a 43. körben annak érdekében, hogy kettős Mercedes-győzelmet érjenek el, nem tudta beérni az erősen kopó gumikon köröző Vettelt tíz körön át sem. A Ferrari még így is olyan gyors volt az egyenesekben, hogy nem tudta kielőzni a németet még DRS segítséggel sem. Hamilton végül kénytelen volt beérni a harmadik hellyel és a bónuszponttal, amelyet a leggyorsabb köridőért kapott.

Lewis Hamiltont most már csak saját csapattársa, Valtteri Bottas foszthatja meg attól, hogy világbajnok legyen. Ez azonban elég kétséges. Mexikóban vagy az USA-ban valószínűleg begyűjti majd hatodik egyéni világbajnoki címét a Mercedes brit pilótája. A Forma-1-es mezőny tagjai egy kicsit megpihenhetnek. Két hét múlva (2019. október 27.) következik csak ugyanis a Mexikói Nagydíj. Tavaly a Mercedes pilóták számára nem termett babér Mexikóvárosban. Vajon itt vagy a számára oly kedvelt USA-ban szerzi meg Hamilton világbajnoki koronáját?

2019-es Japán Forma-1-es Nagydíj eredménye
1. Valtteri Bottas Mercedes 1:21:46.755
2. Sebastian Vettel Ferrari +13.343
3. Lewis Hamilton Mercedes + 13.858
4. Alexander Albon Red Bull + 59.537
5. Carlos Sainz McLaren +1:09.101
6. Daniel Ricciardo Renault + 1 kör
7. Charles Leclerc Ferrari + 1 kör
8. Pierre Gasly Toro Rosso + 1 kör
9. Sergio Perez Racing Point + 1 kör
10. Nico Hülkenberg Renault + 1 kör
11. Lance Stroll Racing Point + 1 kör
12. Danyiil Kvjat Toro Rosso + 1 kör
13. Lando Norris McLaren + 1 kör
14. Kimi Raikkönen Alfa Romeo + 1 kör
15. Romain Grosjean Haas + 1 kör
16. Antonio Giovinazzi Alfa Romeo + 1 kör
17. Kevin Magnussen Haas + 1 kör
18. George Russell Williams + 1 kör
19. Robert Kubica Williams + 2 kör
20. Max Verstappen Red Bull +Nem ért célba

A világbajnokság eredménye a Japán Nagydíj után
Pilóták:
1. Lewis Hamilton 338 pont
2. Valtteri Bottas 274 pont
3. Charles Leclerc 223 pont
4. Max Verstappen 212 pont
5. Sebastian Vettel 212 pont
6. Carlos Sainz 76 pont
7. Pierre Gasly 73 pont
8. Alex Albon 64 pont
9. Daniel Ricciardo 40 pont
10. Nico Hülkenberg 35 pont
11. Sergio Perez 35 pont
12. Lando Norris 35 pont

Konstruktőrök:
1. Mercedes 612 pont
2. Ferrari 435 pont
3. Red Bull 323 pont
4. McLaren 111 pont
5. Renault 75 pont
6. Toro Rosso 59 pont
7. Racing Point 54 pont
8. Alfa Romeo 35 pont
9. Haas 28 pont
10. Williams 1 pont