Hét hónap szünetet követően a Mercedes finn pilótája, Valtteri Bottas nyerte meg a 2020-as különleges Forma-1-es szezon legelső versenyét, az Osztrák Nagydíjat. Az egyedi, fekete festésű Mercedes-szek erősek voltak a hétvége során. A gyengének titulált Ferrari viszont képviseltette magát a dobogón, hiszen Charles Leclerc a második helyre vitte célba piros autóját. A bronzérmes helyen nagy meglepetésre a McLarennel versenyző Lando Norris ért célba, aki egyben a leggyorsabb köridőt is megfutotta. Max Verstappennek nem sikerült a triplázás, a holland pilóta hazai pályán kiesett autója meghibásodása miatt.

„Elég nagy nyomás volt rajtam a verseny során. Egy biztonsági autós fázis még rendben volt. Az utolsónál már azt mondtam, ‘Ne már, újra!’. Sok esélye lett volna Lewisnak megszerezni a vezetést, még ha kevés hibát is vétettem. Nagyon gyors volt ma, mégis sikerült összeszedettnek maradnom és kézben tartanom a futamot. Nem is indulhatott volna jobban a szezon.” – szögezte le a versenygyőztes örömmel.

A februári teszteken mutatott erőviszonyok rajzolódtak ki a szezonnyitó Osztrák Nagydíj hétvégéjén, a Red Bull Ringen. A Mercedes nagyon meggyőző teljesítményt nyújtott, ráadásul a téli teszten bemutatott DAS rendszerét a hétvégén szabályosnak nyilvánították. Valtteri Bottas kihasználta a világjárvány alatti kényszerszünetet és nagyon sokat edzett és készült a szezonra, ami meg is hozta a gyümölcsét az első vasárnapon. Bottasnak úgy kellett ez az eredmény, mint egy falat kenyér azután, hogy az ülésére több pilóta – így Sebastian Vettel is – pályázik. Az már csak hab lenne a tortán, ha a jövő hétvégén, ugyanezen a pályán megrendezésre kerülő Stájer Nagydíjon is győzedelmeskedni tudna.

Lewis Hamiltonnak idén sem állt a zászló Ausztriában, legalábbis eddig. A tavalyi zűrös versenyen elért ötödik helyét követően ezúttal egy büntetésnek köszönhetően csak negyedik lett. A nagy nevek úgy tűnik nem tanultak régi hibáikból. Lewis Hamilton és Sebastian Vettel is ismételte önmagát. Előbbi ugyanúgy Alexander Albont tolta ki a pályáról, mint 2019-ben Braziliában, s ismét megfosztotta a Red Bull pilótáját egy lehetséges dobogós helyezéstől. Vettel kipörgéséről pedig már jobb nem is beszélni. Bár tudni lehetett a Ferrari gyengébb formájáról és arról, hogy az igazán jó autóval csak a Hungaroringre készül, azért titkon sokan abban reménykedtek, hogy az a Vettel, akit mindenféle egyeztetés nélkül tettek ki a Ferraritól a karanténidőszak alatt, visszavág és megmutattatja, hogy nem véletlenül lett négyszer is világbajnok.

A biztonsági autónak többször is pályára kellett gurulnia a verseny során, sokan kiestek. Max Verstappen után Daniel Ricciardo (autójának túlmelegedése miatt), majd Lance Stroll (szenzorgondok miatt) következett. A két Haas pilóta, Kevin Magnussen és Romain Grosjean, fékproblémák következtében kényszerült kiállni. George Russell az 51. körben állt meg autójával a pálya szélén. Kimi Raikkönen kiesése volt talán a legemlékezetesebb. A finn Alfa Romeójának jobb első kereke ugyanis szimplán levált és nagy sebességgel vágott át a pályán, majd pattant vissza az ellenkező oldalra. Lewis Hamilton mögött Carlos Sainz ért célba ötödikként. Ezt a helyezést a spanyol Sergio Pereznek is köszönheti, aki az utolsó pillanatokban kapott öt másodperces büntetést azért, mert gyorsan hajtott a bokszutcában. Emiatt csak hatodik lett a mexikói pilóta.

A hetedik helyre Pierre Gasly vitte célba a tél során AlphaTaurira átnevezett Toro Rossót. Esteban Ocon másfél éves kihagyást követően nyolcadik, pontszerző lett a Renault-val. Bár Raikkönen kiesett, csapattársa, Antonio Giovinazzi kilencedik lett az Alfa Romeo volánja mögött. Az utolsó pontot Sebastian Vettel viheti haza. A német jó úton haladt egy remek befejezés felé, amikor is a 31. körben olyan szerencsétlenül próbálta megelőzni Carlos Sainzt, hogy megpördült és a mezőny végére esett vissza. A Ferrari német pilótája zárja az első tizet. Bár Kvjat a 12. lett az újonc Latifi mögött, de autójának felfüggesztés problémája miatt két körrel a verseny vége előtt kiállt.

A Forma-1-es csapatok, a szervezők és a média tagjai az új szabályok értelmében ott maradnak a helyszínen, elszeparáltan egymástól. A következő futamot, a Stájer Nagydíjat, ugyanis egy hét múlva (2020. július 12.) rendezik meg ugyanitt. Sorban a harmadik héten, korábban az eredeti időpontnál, pedig máris hozzánk érkeznek a Forma-1-esek, s a Hungaroring forró aszfaltján mutatják meg mit is tudnak a 35. Forma-1-es Magyar Nagydíjon.

2020-as Osztrák Forma-1-es Nagydíj eredménye
1. Valtteri Bottas Mercedes 1:30:55.739
2. Charles Leclerc Ferrari + 2.700
3. Lando Norris McLaren + 5.491
4. Lewis Hamilton Mercedes + 5.689
5. Carlos Sainz McLaren + 8.903
6. Sergio Perez Racing Point + 15.092
7. Pierre Gasly AlphaTauri + 16.682
8. Esteban Ocon Renault + 17.456
9. Antonio Giovinazzi Alfa Romeo + 21.146
10. Sebastian Vettel Ferrari + 24.545
11. Nicholas Latifi Williams + 31.650
12. Danyiil Kvjat AlphaTauri + 4 kör
13. Alexander Albon Red Bull + 4 kör
14. Kimi Raikkönen Alfa Romeo Nem ért célba
15. George Russell Williams Nem ért célba
16. Romain Grosjean Haas Nem ért célba
17. Kevin Magnussen Haas Nem ért célba
18. Lance Stroll Racing Point Nem ért célba
19. Daniel Ricciardo Renault Nem ért célba
20. Max Verstappen Red Bull Nem ért célba

A világbajnokság állása az Osztrák Nagydíj után
Pilóták:
1. Valtteri Bottas 25 pont
2. Charles Leclerc 18 pont
3. Lando Norris 16 pont
4. Lewis Hamilton 12 pont
5. Carlos Sainz 12 pont
6. Sergio Perez 8 pont
7. Pierre Gasly 6 pont
8. Esteban Ocon 4 pont
9. Antonio Giovinazzi 2 pont
10. Sebastian Vettel 1 pont

Konstruktőrök:
1. Mercedes 37 pont
2. McLaren 26 pont
3. Ferrari 19 pont
4. Racing Point 8 pont
5. AlphaTauri 6 pont
6. Renault 4 pont
7. Alfa Romeo 2 pont
8. Williams 0 pont
9. Red Bull 0 pont
10. Haas 0 pont