A Brit Nagydíjon szerzett második helyével Fernando Alonso 26 pontosra növelte előnyét közvetlen üldözőjével, Kimi Räikkönennel szemben. Helyezésekre átszámítva ez két első és egy harmadik helyet jelent, azaz a Renault megbízhatóságát látva egyre valószínűbb, hogy a spanyol lesz minden idők legfiatalabb világbajnoka.

Ezt ígéri egyébként a statisztika is, amelybe beletúrva kiderült, hogy a Formula-1 történetében még soha senki nem tapsolt el az utolsó nyolc futamon ekkora előnyt. Sőt, az utolsó 15 évben mindössze egyszer nem az nyerte a vb-címet, aki nyolc versennyel a zárás előtt az első helyen állt, 1997-ben Jacques Villeneuve tréfálta meg ötpontos hátrányból Michael Schumachert.

Az új, 2003-ban bevezetett pontszámítási rendszer sem Räikkönen malmára hajtja a vizet: még ha a finn a hátralévő összes futamot meg is nyeri, Alonsónak elég hat második, egy harmadik és egy nyolcadik helyet szereznie az ünnepléshez. Egyszer akár ki is eshet, igaz, akkor folyamatos Räikkönen-diadalokkal számolva hétszer kell másodiknak lennie.

“Nem foglalkozom számolgatással, számtalan verseny van még hátra, amelyeken bármi megtörténhet, akár többször ki is eshetek” – mondta Alonso. “Kimié a mezőny talán leggyorsabb autója, amellyel megnyerhet minden olyan nagydíjat, ahol nem érek célba. Nekünk most arra kell koncentrálnunk, hogy a lehető legtöbbször találkozzunk a kockás zászlóval, a végén majd meglátjuk, ez mire lesz elég.”