“Micsoda egy furcsa év ez. Nagyszerű érzés ismét pályára gurulni, vezetni és ilyen teljesítényt nyújtani. A csapat fantasztikus munkát végzett a stratégia terén, s már csak rajtam múlt a rázókövek elkerülése és az, hogy behúzzam az első helyezést. Nagyon hálás vagyok, hogy ismét első vagyok és őszintén nagyon messzinek tűnik a tavalyi év utolsó futama. Az idei év első nehéz hétvégéjét követően ez egy nagy lépés előre.” – szögezte le a versenygyőztes pilóta.

A zivataros és kissé kaotikus szombati időmérős edzést egy napsütéses tiszta verseny követte vasárnap. Az időjárás kihívásai eléggé próbára tették a Forma-1-es csapatokat. A papírforma azonban ezúttal is bejött. A két Mercedes-pilótát a két Red Bull-pilóta követte a sorban, hiszen Alex Albon a negyedik helyre vitte célba autóját. A rózsaszín Mercedesként elhíresült Racing Pointok rendkívül jó teljesítményt tettek le az asztalra. Sergio Perezt a nap versenyzőjének is megválasztották remek teljesítményéért. Perez előkelőbb helyen is végezhetett volna, ha az első szárnya nem sérül meg az Albonnal való csatában a verseny végén. Így még örülhetett is a mexikói pilóta, hogy végül a hatodik helyet sikerült elcsípnie.

A Racing Point fiatal pilótája, Lance Stroll is dicséretet érdemel. Szép megmozdulásokat láthattunk a kanadai pilótától. A hetedik helyre vitte célba autóját, közvetlenül a csapattársa után. Ez az eredmény annak fényében értékelhető még jobban, hogy a két rózsaszínű autó a 12. és a 17. helyről rajtolt el. Érdemes ismét megemlíteni Lando Norris nevét, aki azután, hogy egy hete bronzérmes helyezést húzott be a Mclarennel Ausztriában, ezúttal ötödik lett két kései ügyes és vakmerő előzéssel. A Renault azután, hogy a Stájer Nagydíj hetének fő beszédtémáját szolgáltatta Fernando Alonso 2021-es szerződtetésével, most felemás hétvégét tudhat magáénak. Daniel Ricciardo a nyolcadik lett a Renault-val, de csapattársa, Esteban Ocon autójának fékproblémája miatt feladni kényszerült a versenyt.

A Ferrari katasztrofális hétvégén van túl. Vélhetően nagyon várták a vörösök, hogy vége legyen ennek a hétvégének és már újításokkal a fedélzeten vághassak majd neki a 70 körös Magyar Nagydíjnak jövő vasárnap. Azt azonban várhatóan nem gondolták, hogy ilyen csúfosan ér véget számukra az 1. Stájer Nagydíj. Az első körben ütközött a két autó, miután Charles Leclerc tönkretette Sebastian Vettel futamát is azzal, hogy elvesztette uralmát autója felett és nekiment csapattársa Ferrarijának kanyarodás közben. Mindkettejük számára idejekorán véget ért így a futam. Sok ideje van még a maranellói gárdának a héten bejelentett őszi mugellói futamig, amikor is a Ferrari 1000. Forma-1-es Nagydíján bizonyára nagyon szeretne majd bizonyítani rajongóinak, a Tifosinak. Carlos Sainz (McLaren) és Danyiil Kvjat (AlphaTauri) zárják az első tizet. A spanyol pilóta nagyon rossz napon van túl, de fájdalmát enyhítheti a leggyorsabb körért járó bónuszpont.

A Forma-1-es csapatok és a cirkusz utazó résztvevői újabb kihívás elé néznek. Két hetes ausztriai tartózkodás után ugyanis azonnal Magyarország felé veszik az irányt, hogy jövő hétvégén (2020. július 19.) már a 35. Magyar Nagydíjon mutassák meg mire is képesek. Egy gyors pályát követően nagy leszorítóerőt, kisebb motorteljesítményt igénylő pályára látogat a mezőny. 2019-ben a Hamilton-Verstappen-Vettel trió állhatott fel a magyar dobogóra. Vajon idén mire számíthatunk a zárt kapus futamon?

2020-as Stájer Forma-1-es Nagydíj eredménye
1. Lewis Hamilton Mercedes 1:22:50.683
2. Valtteri Bottas Mercedes + 13.719
3. Max Verstappen Red Bull + 33.698
4. Alexander Albon Red Bull + 44.400
5. Lando Norris McLaren + 1:01.470
6. Sergio Perez Racing Point + 1:02.387
7. Lance Stroll Racing Point + 1:02.453
8. Daniel Ricciardo Renault + 1:02.591
9. Carlos Sainz McLaren + 1 kör
10. Danyiil Kvjat AlphaTauri + 1 kör
11. Kimi Raikkönen Alfa Romeo + 1 kör
12. Kevin Magnussen Haas + 1 kör
13. Romain Grosjean Haas + 1 kör
14. Antonio Giovinazzi Alfa Romeo + 1 kör
15. Pierre Gasly AlphaTauri + 1 kör
16. George Russell Williams + 2 kör
17. Nicholas Latifi Williams + 2 kör
18. Esteban Ocon Renault Nem ért célba
19. Charles Leclerc Ferrari Nem ért célba
20. Sebastian Vettel Ferrari Nem ért célba

A világbajnokság állása a Stájer Nagydíj után
Pilóták:
1. Valtteri Bottas 43 pont
2. Lewis Hamilton 37 pont
3. Lando Norris 26 pont
4. Charles Leclerc 18 pont
5. Sergio Perez 16 pont
6. Max Verstappen 15 pont
7. Carlos Sainz 13 pont
8. Alex Albon 12 pont
9. Pierre Gasly 6 pont
10. Lance Stroll 6 pont

Konstruktőrök:
1. Mercedes 80 pont
2. McLaren 39 pont
3. Red Bull 27 pont
4. Racing Point 22 pont
5. Ferrari 19 pont
6. Renault 8 pont
7. AlphaTauri 7 pont
8. Alfa Romeo 2 pont
9. Williams 0 pont
10. Haas 0 pont