Fotó: Audi, Dakar

Az Audi RS Q e-tron az első villanyautó, ami megnyerte a Dakar Ralit, a németek versenyautójának legújabb fejlesztése megújuló forrásból származó benzint használ energiatermelésre, így CO2-kibocsátása 40%-a a hagyományos, benzinmotoros versenyautókénak. A 61 éves Carlos Sainznak és a neki navigáló Lucas Cruz párosnak ez volt a 4. Dakar-győzelme – mindegyiket más-más márkájú autóval érték el. A 6. szakasztól kezdve folyamatosan az élen autóztak, a mintegy 4600 km-es versenytáv (az etapokkal együtt 7883 km a teljes megtett távolság) végére 1 óra 20 perces előnyt hoztak össze.

A motorkerékpárok versenyét a hondás Ricky Brabec nyerte, a Challenger kategóriában a Christina Gutierrez Herrero/Pablo Moreno Huete páros diadalmaskodott (Jutta Kleinschmidt 2001-es győzelme után ő az első női bajnok), a Quadoknál Manuel Andujar győzött. Az SSV kategóriát a Xavier de Soultrait/Martin Bonnet páros nyerte, a Teherautóknál a Martin Macik/Frantisek Tomasek/David Svanda összeállítású csapat 23 év után hódította vissza a koronát Csehországnak – igaz, Ivecoval versenyeztek, de a második helyen is cseh csapat végzett Praga teherautóval. A Dakar Classic értékelésen a Toyota Landcruiserrel induló Carlos Santaolalla Milla/Jan Rosa i Vinas páros végzett az első helyen.

A 46. Dakar Ralin 239 jármű ért célba (340 indult), 96 motorkerékpár (132 indulóból), 7 quad (10 indulóból), 55 Ultimate kategóriájú autó (70 indulóból), 3 Stock kategóriájú autó (3 indulóból), 29 Challenger kategóriás jármű (42 indulóból), 28 SSV (36 indulóból), 21 Kamion (47 indulóból). Összesen 182 jármű személyzete hajtott át a célkapun, és vehette át az érmét – a többiek nem teljesítették a teljes versenytávot. A 4. alkalommal megrendezett Dakar Classicon 78 indulóból 71 ért célba.