A nagysikerű tavaszi háromfordulós, hatfutamos országos szimulátorbajnokság, a HUMDA SIM LIGA után szezonális minősítő versenyszériát szervez a HUMDA a legnagyobb hazai Gran Turismo verseny- és rendezvényszervezővel, a Race Online Hungary-vel (ROH) együttműködve. A sorozat tesztidőszaka november 22. és december 19. között zajlik, amelyre már elindult a jelentkezés. Az éles 2022-es szezon január 9-én kezdődik és egészen december 18-ig tart. A HUMDA OPEN célja a hazai Gran Turismo versenyzők rangsorolása és az új tehetségek felkutatása. A sorozat a ROH által fejlesztett nemzetközi GTSH-Rank ranglista adat és pontértékrendszerre épül. A 2022-es szezon végén a ranglista első helyen végző pilótát egy formulaautós tesztlehetőséggel jutalmazzuk.

A HUMDA OPEN minősítőversennyel párhuzamosan útjára indul a Magyar Gran Turismo ranglista is, amely már a jövő márciusban érkező Gran Turismo 7 játékkal is kompatibilis lesz. Az e-sport nemzetközi térnyerése egyre jelentősebb, ez számít az egyik legdinamikusabban fejlődő sportágnak, amely egyben a szórakoztatóipar részét is képezi. Az autó-motorsportok és az e-sport közös metszete a szimulátorsport. A HUMDA a Magyar E-sport Szövetséggel, a HUNESZ-szel is együttműködik legfőképp a szimulátorsport népszerűsítésében, amely nagyban hozzájárul az autó-motorsport területén végzett tehetségkutatási munkánkhoz.
A HUMDA számára fontos a fiatal célközönség megszólítása. Az autósport demokratizálása, népszerűsítése, valamint az utánpótlás tömegbázisának növelése is elérhetőbb a szimulátorsport segítségével. A szimulátorsportnak köszönhetően ma már szinte minden fiataltól karnyújtásnyira lehet az autósport, továbbá a szimulátorozás komoly szerepet játszik a speciális készségek fejlesztésében, mint a szem-kéz koordináció, az összpontosítás vagy a stresszkezelés. A Junior Gokart Challenge országjáró autó-motorsport tehetségkutató rendezvénysorozaton is gokartszimulátorokban kezdődött a 6 és 14 év közötti gyermekek képességfelmérése, a legjobbak valódi gokartokban tehették próbára magukat.

– A technikai sportok komoly anyagi erőforrásokat igényelnek, a szimulátorokkal azonban kiszélesedik a sportág tömegbázisa és nagyobb az esély a tehetségek felbukkanására. Márciusban, az első általunk szervezett szimulátorbajnokságunk, a HUMDA SIM Liga során is számos olyan versenyzőt ismerhettünk meg, akik korábban semmilyen nagyobb megmérettetésen nem indultak. A viadalon végül Blazsán Patrik diadalmaskodott, aki később az „e-sport olimpián” képviselhette hazánkat. A jövőben, így a most induló HUMDA OPEN során is olyan e-sportolókat szeretnénk megtalálni, akik később a valódi kormányok mögé ülhetnek át – emelte ki Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója.
A versenysorozat hivatalos médiatámogatói az Esport1 és a Racingline.hu. A hetente megrendezendő versenyeket a HUNESZ Facebook oldalán, illetve az Esport1 Twitch csatornáján követhetik a nézők a valódi sportszériák mintájára, kommentátor és szakértő közreműködésével. A nevezéseket a Race Online Hungary honlapján minden héten hétfő és szerda között folyamatosan várják a szervezők, a kvalifikációk hétfő és csütörtök között történnek, a minősítő versenyeket pedig vasárnaponként rendezik meg.