Az FIA ralikrossz-világbajnokság újonca korábban még sosem versenyzett a szezon ötödik állomásának otthont adó Hellben, Norvégiában. A hétvége első napja szombaton így az ismerkedésről szólt számára: a szabadedzésen úgy tűnt, hamar felveszi a pálya ritmusát, a két tétre menő kvalifikációs futamon azonban egyaránt feltartották, így az EKS pilótáját csupán 13. és 9. helyen értékelték, ami a köztes eredménylistán 11. helyezést jelent.

„Nagyon jól indult a nap, a szabadedzésen egészen hamar ráéreztem a pályára. Most háromszor négy kört mehettünk a szokásos kétszer hat helyett: utóbbira egy ideje már panaszkodtunk, mert minden túlmelegedett hat kör alatt. Szerencsére meghallgattak minket és változtattak az edzés menetén, így lett belőle háromszor négy kör” – kezdte szombati beszámolóját a vb-mezőnyben Audi S1 EKS RX quattrót vezető Krisztián. „Az ezt követő Q1-ben Grönholm nagyon jól kapta el a rajtot, és bejött elém, én pedig már az első körben egyenesen kimentem jokerre. Ahogy azonban visszaértem, beragadtam egy lassú autó mögé, onnantól pedig feltartott, így csak sokadik lettem. A Q2-ben már jobban rajtoltam, és szintén rögtön teljesítettem a jokert. Raymond egy körrel később ment ki, és sikerült elém visszajönnie. Lehettem volna gyorsabb nála, de ebben a futamban mögé szorultam be.”

„A Q2-ben az Audik közül én voltam a leggyorsabb, ami egyrészt pozitív, másrészt negatív: változtatnunk kell az autó beállításain, mert ilyen nem szokott előfordulni, hogy ennyire hátul vagyunk mind a hárman. Főleg nem Norvégiában, ahol Bakkerud már kilencedszer vagy tizedszer versenyez Supercarral. A Q2 eredménye alapján egy komoly csoporttal együtt megyek holnap, Timmy és Kevin Hansennel, Bakkeruddal és Raymonddal, ráadásul csak a negyedik helyről indulok. Most fontos lesz egy tiszta menet, hogy ne ragadjak be senki mögé, akinél gyorsabb lehetnék, és csatározással se veszítsek időt” – beszélt a vasárnapi Q3 kilátásairól a bajnokság kilencedik helyezettje.

Köztes eredménylista 2/4 kvalifikációs futam után (WRX, Norvégia): 1. Niclas Grönholm (finn, Hyundai i20) 100 pont; 2. Timur Timerzsanov (orosz, Hyundai i20) 84 pont; 3. Timo Scheider (német, Seat Ibiza) 83 pont; 4. Andreas Bakkerud (norvég, Audi S1) 79 pont; … 11. Szabó Krisztián (magyar, Audi S1) 66 pont.

Részeredmények: Q1: 13. Q2: 9.