Az Audi továbbra is egyszerűen lépcsős hátúnak nevezi az A3-as modellcsalád legnyúlánkabb tagját, azonban a generációváltással sokkal jobban kidomborított kerékjáratokkal jelzik, hogy az egyszerű Sedan-nak is van legalább olyan látványos megjelenése, mint a konkurencia kupéinak. Persze az összképhez hozzájárulnak még az ötajtóson megismert új részletek, mint a szélesebb hűtőrács és a látványosabb lámpák.

Az elődhöz képest mindössze 4 cm-rel lett hosszabb a karosszéria változatlan tengelytávolság mellett, a szélesség 2 centivel a magasság 1 centivel növekedett. A fejtér elöl lett nagyobb 2 centivel, a hátsó térkínálatról nem közöltek adatot, a csomagtér alaphelyzetben 425 literes, ez az érték nem változott. Az új modell Cw 0,25-ös légellenállási együtthatója jelentős javulás a korábbi modell Cw 0,29-es értékéhez képest, ennek a javát a vezérelt nyitású szellőzőnyílások adják, amelyek csak szükség esetén engednek levegőt a hűtőkre, de a teljesen burkolt padló, az áttervezett külső tükrök és az aktív fékhűtés is kiveszi a részét a kedvező eredményből.

A műszerfal ugyanaz, mint a nemrég megismert A3 Sportbackben, tehát alapáron 10,1 colos, extraként 12,3 colos kijelző a műszeregység, kérhető fel-a-fejjel kijelző is, a fejegység pedig már a harmadik generációs rendszer, a csúcs MMI Navigation plus készülék számítási kapacitása például tízszerese a második generációs egységnek. A biztonságot a megszokott segédeken felül Autó-X kommunikáció is segíti, a fedélzeti rendszer hat vezető profilját képes megjegyezni, illetve az ezekhez rendelt okoseszközzel lehet megoldani az ajtónyitást és a motorindítást is. Pár hónappal a forgalmazás megkezdését követően lesz elérhető az Amazon Alexa digitális segéd.

A kezdeti motorkínálat két benzin- és egy dízelmotort jelent majd, ezek közül kettőről közöltek információkat. A 35 TFSI 1,5-ös turbómotor hengerlekapcsolással, alapáron új fejlesztésű hatfokozatú kézi kapcsolású váltó csatlakozik hozzá, extraként kérhető a hétfokozatú duplakuplungos váltó, amivel együtt rögtön 48V-os lágyhibrid rendszert is kap az ügyfél, ennél fokozott energia-visszatermelés és szükség esetén extra 50 Nm segíti a spórolást. A 2,0 literes TDI 150 lóerős, hatfokozatú kézi kapcsolású vagy hétfokozatú duplakuplungos váltóval kérhető. A harmadik motor lesz a belépő erőforrás, amelynek teljesítményét még nem részletezték.