Ahogyan ígérték, homokból a 2023-as Dakar-rali ötödik szelektív szakaszán sem volt hiány! Az előző napi tapasztalatok alapján a Qualisport Racing kamionos egysége megfontoltan ostromolta az óriásdűnéket, ennek ellenére a technikai ördöge megtalálta magának a Hyenát. A szakasz végéhez közeledve a sárga monstrum motorjával adódtak gondok, így a magyar egység a menet végét lerövidítette. Bár 6 óra 37 perc 56 másodperces idővel a kamionos kategória napi értékelésének 15. helyére rangsorolták őket, vélhetően időbüntetés vár a trióra – s persze egy roppant hosszúnak ígérkező, szereléssel töltendő éjszaka is… – írta közleményében a Qualisport Racing.

– Nagyon nem ilyen napot reméltünk, mint amilyen végül lett… Akárcsak szerdán, csütörtökön is borzasztóan sok volt a homok és a dűne. Egészen jól boldogultunk, minden szépen alakult, vigyáztunk az kamionra, azonban a táv végéhez közeledve azt éreztük, hogy valami gond van a motorral. Nagyjából negyven kilométerrel a vége előtt megálltunk, hogy megnézzük, mi a helyzet. Olajat kellett töltenünk a motorba és számolva a kockázatokkal inkább úgy döntöttünk, hogy a szakasz utolsó néhány kilométerét levágjuk. Az volt a cél, hogy minél hamarabb a táborba érjünk és megkezdjük a probléma alaposabb feltérképezését, elhárítását. A vége miatt biztosan kapunk valamennyi időbüntetést, de itt vagyunk és a srácok már dolgoznak a Hyenán. Reméljük a legjobbakat, pénteken folytatni szeretnénk a versenyt! – mondta Kovács Miklós, akit a Dakar-rali hivatalos eredményközlő rendszere – a várható időbüntetés nélkül – a kamionos kategória összesítésének 16. helyére rangsorol.

A 2023-as Dakar-rali hatodik szelektív szakasza Hailból indul, azonban az eredeti terveket felborította az esős, viharos időjárás. Mivel a tervezett célállomást elmosta az áradás, a rendezők módosítják a programot: a szelektív hossza 467 kilométer helyett 357 kilométer lesz, Al-Duwadimi helyett pedig a mezőnynek egyenesen Rijádba kell mennie, ahová egy 298 kilométer hosszú összekötőn jutnak majd el. A tizennégy szelektív szakaszból álló 2023-as Dakar-rali össztávja közel kilencezer kilométer, amelynek fele teszi ki a mért szakaszokat. A verseny január 15-én zárul Dammam városában.