A Kanadai Nagydíjnak jót tett az egy éves kihagyás, hiszen sok néző látogatott ki, hogy megnézze ezt a váratlan végkimenetelű versenyt. A 70 kör alatt nem volt igazán nagy baleset, de így is nagyon izgalmasra sikeredett a futam. Öt különböző pilóta vezetett a versenyben, miközben a csapatok hatalmas stratégiai küzdelmet folytattak az abroncskiválasztás terén. Ezen a gumifaló pályán a lágy gumik alig néhány kört bírtak, s a különböző stratégiák folytán mindig más és más került az élre. Amit keveset láthatunk a Forma-1-es nagydíjak során – merész előzések, ölre menő csaták – azoknak most szemtanúi lehettünk.

„Ez egyike volt azon versenyeknek, ahol nehéz volt megítélni, hogy mennyire kell keményen nyomni a gázt és mennyire kell vigyázni a gumikra.” – szögezte le a verseny végén Hamilton. „Hihetetlen és fantasztikus hétvége volt a mostani. A dolgok nagyon jól alakultak számunkra, s nagy támogatást kaptunk az itteni britektől. A csapat kivételes munkát végzett. Ez volt idáig az egyik legnehezebb verseny, de hát ezt akarjuk, hogy nehéz legyen. Az első győzelmemet itt szereztem meg három évvel ezelőtt, és az, hogy visszajöttem ide és megismételtem a győzelmet, nagy örömet ad.” – tette hozzá a versenygyőztes brit.

A Red Bull a törökországi fiaskó után kénytelen beérni a negyedik és ötödik helyezéssel. Vettelnek az autójával voltak gondjai szinte az egész verseny alatt, Mark Webber pedig rossz abroncsválasztása miatt volt kénytelen lemondani az első helyről.

Nico Rosberg ismét megelőzte csapattársát, Michael Schumachert, hiszen a fiatal német a hatodik helyre kormányozta célba Mercedes-szét. Őt Robert Kubica követi a hetediken. A fiatal lengyelnek nagyon kalandosra sikeredett a hétvégéje, így Michael Schumacherrel is összeakasztotta a bajszát a Renault pilótája, sőt még egy megrovást és begyűjtött.

Nyolcadik az a Buemi lett, aki már az első kanyarban belefolyt egy balesetbe, de végül erőfeszítéseinek meglett a gyümölcse és pontokat hozott a Toro Rosso konyhájára.

Úgy tűnt, hogy Michael Schumacher a kilencedik helyre hozza célba autóját, miután sikeresen blokkolta Massát, hogy elvegye tőle a helyet. Az utolsó körben azonban Liuzzi utolérte, majd Sutil és kielőzte. Így a Force India pilótájáé lett az utolsó pontszerző hely. A hétszeres Forma-1-es világbajnok pedig a 11. hellyel ’vigasztalódhat’.

A Forma-1-es mezőny két hét múlva ezúttal nem nyár végén, hanem nyár elején (2010. június 27.) látogat el az Európai Nagydíj helyszínére, a valenciai utcai pályára, ahol immáron a harmadik futamot rendezik. Tavaly Rubens Barrichello nyerte meg a versenyt, idén pedig az a kérdés, hogy a McLaren tudja-e hozni mostani formáját Spanyolországban is.

Kanadai Forma-1-es Nagydíj végeredménye

1. Lewis Hamilton  McLaren   1:33:53.456
2. Jenson Button  McLaren   + 2.2
3. Fernando Alonso  Ferrari    + 9.2
4. Sebastian Vettel  Red Bull   + 37.8
5. Mark Webber  Red Bull    + 39.2
6. Nico Rosberg  Mercedes   + 56,0
7. Robert Kubica  Renault   + 57.3
8. Sebastien Buemi  Toro Rosso   + 1 kör
9. Vitantonio Liuzzi  Force India   + 1 kör
10. Adrian Sutil  Force India   + 1 kör
11. Michael Schumacher Mercedes   + 1 kör
12. Jaime Alguersuari Toro Rosso   + 1 kör
13. Nico Hülkenberg Williams   + 1 kör
14. Rubens Barrichello Williams   + 1 kör
15. Felipe Massa  Ferrari    + 1 kör
16. Heikki Kovalainen Lotus    + 2 kör
17. Vitalij Petrov  Renault   + 2 kör
18. Karun Chandhok HRT    + 4 kör
19. Lucas di Grassi  Virgin    + 5 kör
20. Timo Glock  Virgin    Kiesett az 50. körben
21. Jarno Trulli  Lotus    Kiesett a 43. körben
22. Pedro de la Rosa BMW-Sauber  Kiesett a 31. körben
23. Bruno Senna  HRT    Kiesett a 14. körben
24. Kamui Kobajasi  BMW-Sauber  Kiesett a 2. körben

A világbajnokság állása a Kanadai Nagydíj után:
Pilóták:

1. Lewis Hamilton   109 pont
2. Jenson Button   106 pont
3. Mark Webber   103 pont
4. Fernando Alonso     94 pont
5. Sebastian Vettel     90 pont
6. Nico Rosberg     74 pont
7. Robert Kubica     73 pont
8. Felipe Massa     67 pont
9. Michael Schumacher    34 pont
10. Adrian Sutil     23 pont

Konstruktőrök:

1. McLaren    215 pont
2. Red Bull    193 pont
3. Ferrari    161 pont
4. Mercedes    108 pont
5. Renault      79 pont
6. Force India     35 pont
7. Toro Rosso       8 pont
8. Williams        8 pont
9. Sauber        1 pont

Szöveg és kép: Amber PR