Fotó: Gyuricza Miklós

Vélhetően fáradt motorolaj került az 1119-es út Héregi szakaszának négy kanyarulatába július 9-én, vasárnap reggelre. A foltokat többen észlelték, voltak, akik meg is csúsztak miattuk. Egy autós már röviddel reggel 8 óra után tapasztalta a szokatlan jelenséget. Amikor az elsőn hajtott át, még azt hitte, véletlenről lehet szó, később azonban már másra kellett következtetnie.
Egy motoros is járt arra akkor, majdnem ki is csúszott az olajszennyeződés miatt. Ő hívta a rendőrséget. Az eset kikerült több Facebook-csoportba is. A hozzászólók között több arra járó is megírta, látta-e már a foltokat az éjszaka folyamán, ezek alapján arra lehet következtetni, hogy az olajat valaki hajnalban locsolhatta ki az útra. Hogy mi motiválhatta erre a cselekedetre, egyelőre nem tudni, ám a közösségi oldalon sokat azt feltételezik, hogy az illető az erre közlekedő motorosokkal akart elbánni.

Az 1119-es út Bajna-Héreg közötti szakasza kedvelt útvonala a motorosoknak. Nem ritkán fordul elő itt súlyos vagy akár halálos közlekedési baleset. Éppen ezért nemrégiben újabb speciális kísérleti burkolati jeleket festettek fel az út ezen szakaszára.
Az ORFK Kommunikációs Szolgálat megkeresésünkre arról tájékoztatott, hogy eddigi adataik szerint ismeretlen tettes – vélhetően – használt motorolajat öntött ki négy kanyarívben a 1119-es számú úton, Héreg térségében. Ismeretlen személlyel szemben közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt az Esztergomi Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított.
Az érintett útszakasz az olajfoltok miatt veszélyessé is vált, a közút kezelője azonban még időben semlegesítette a szennyeződést. A rendőrségnek a helyszínen történt közlekedési balesetről nincs információja.

Sokan versenypályának tekintik az utat
Pallagi Tibor, Bajna polgármestere a nagy felháborodást keltő eset kapcsán az önkormányzat közösségi oldalán azt írta: mélyen elítélik a hétvégén a forgalmas útszakaszra olajat kiöntő cselekedetét. Egyúttal bíznak benne, hogy az elkövető személye kiderül és a törvény által példás büntetést fog kapni.
A polgármester megkeresésünkre elmondta, hogy a bajnai önkormányzatnak nincsen hatás- és jogköre a motorosok ellenőrzésére és szankcionálására. Tudják, hogy a két keréken közlekedőknek döntő többsége betartja a KRESZ-ben előírt szabályokat és minden probléma nélkül haladnak át Bajna közigazgatási területén. Azt kérik a szabályosan közlekedőktől, hogy próbálják jobb belátásra bírni a társaikat. A cél az lenne, hogy senki se használja versenypályának a forgalmas közutat. Tapasztalatai szerint vannak olyan motorosok, akik szándékosan nagy zajt keltve közlekednek a településen és a szerpentinen, ezért azt kérik az érintettektől, hogy legyenek tekintettel – különösen hétvégén – a lakosság nyugalmára.