A Kawasaki Z1, a márka belépője volt a nagy űrtartalmú, többhengeres négyütemű motorok piacára, a 903 cm3-es blokkal szerelt Z1 mára legendává vált. Fejlett műszaki megoldásaival és elismert, időtálló megjelenésével a Z1 a motorozás világában a gyűjtők által leginkább keresett modellek egyike. Inspiráló és innovatív, a négyhengeres keresztben álló négyütemű sport túrázót számos további sikeres Z sorozatú motor követte. Jó néhány későbbi Kawasaki Z modell számára szolgált műszaki és konstrukciós mintául, mint pl. a jelenlegi Z750R vagy az utcai harcos stílusú Z1000 esetében.

Nagy hatással volt az első, 2003-ban megjelent vízhűtéses Z1000 tervezésére. Sok Z1-ből ismert elem – mint pl. a négycsöves kipufogó és a különleges hátsó burkolat – került át a Gyoichi “Ben” Inamura és lelkes KHI mérnökeinek csapata által az 1960-as évek végén ’70-es évek elején tervezett eredeti gépről. A Z modellsorozat 40 éves születésnapja alkalmából a Kawasaki számos eseményt tervez 2012 folyamán, melyek csúcspontja a Z motorok kiállítása az októberben megrendezésre kerülő németországi motorshow-n, az INTERMOT-on. A Kawasaki motorok iránti rajongás kiemelkedő példája a ma már 60 éves német Franz Volkman Speyer, aki a vásárlók azon elit csoportját képviseli, akik 40 évvel ezelőtt – a ’70-es években – elsőként vásárolták meg vadonatúj motorjukat, amint az elérhetővé vált Európában.

“A 900 Z1-et először 1972 szeptemberében láttam meg Kölnben az IFMA kiállításon. Ekkor azonnal beleszerettem és rögtön meg is rendeltem egyet. Az új motorom elsők között került leszállításra 1973 márciusában. Megrendeléskor kértem a Kawasaki márkakereskedőmet, hogy amint megérkezik a motorom, azonnal hívjon. A hívás munka közben érkezett, így arra a napra azonnal szabadságot vettem ki! Mitől is volt olyan nagyszerű a Z1? A kiváló konstrukció mellett minden a teljesítményről szólt. A nagyteljesítményű, 82 lóerős motor, a piacon akkor elérhető legerősebbé tette. Semmi nem tudta még csak megközelíteni sem a Z1-et. Minden porcikája tökéletes volt. Érződött, hogy a mérnökök mindent apró részletre odafigyeltek a tervezésnél és a gyártásnál egyaránt.”

A Kawasaki Europe részéről Mr. Yasushi Kawakami ügyvezető igazgató úr bízik benne, hogy az ünnepi eseményeket mindenki élvezni fogja aki érdeklődik a Z motorok iránt. “A Kawasaki nagyra értékeli, hogy vásárlóink legalább annyira érdeklődnek hagyományaink és örökségünk iránt, mint amennyire élvezik legújabb motorjaink. A Z sorozat 40 évének kihangsúlyozásával a Kawasaki együtt kíván ünnepelni múltbéli, jelenlegi és jövőbeli vásárlóival. Ilyen lojális tábort magunk mellett tudva, biztosak vagyunk abban, hogy komoly érdeklődés fogja kísérni ezt a jelentős évfordulót.”

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!