A kétfős csapat, Treszl Gábor és Hunyadi Bence, egy 1965-ös évjáratú Pannonia T5-ös típusú 250 cm3-es, 15 lóerős, 70 km/óra végsebességű motor matuzsálemmel vágott neki az oda-vissza 12.000 km-es útnak. A már hagyományosnak számító veterán motoros expedíció korábban sikeresen teljesítette küldetését a 2004-es athéni és a 2008-as pekingi olimpiára is. A Kínát megjáró ugyanilyen típusú „Panni néni” becenevű háromkerekűt a 2008-as túra befejezése óta a Közlekedési Múzeum őrzi.

A mostani expedíció útvonala Észak-Afrikán keresztül, a Földközi-tenger megkerülésével 17 országon át vezet a brit fővárosba, az oda-vissza út tervezett menetideje pedig összesen két hónap. A túra résztvevői a magyar judo válogatott szereplésére szeretnének megérkezni a XXX. Nyári Olimpiai Játékokra.

A Treszl-Hunyadi páros naponta átlagban 200-300 km-t tesz majd meg, felváltva, 2-3 óránként cserélve egymást a vezetőülésben. Az összesen két hónaposra tervezett túrára alkatrészeket, szerszámokat, tartalék külső-belső gumikat is visznek magukkal, felkészülve az út közbeni esetleges nehézségekre – mindennek a motoron kell elférnie, hiszen szervizkocsi nem kíséri a járművet. A kalandvágyó fiatalokat az út során az Atlasz és az Alpok magaslatai is várják majd, de ők az afrikai nyári forróságtól és bürokráciától jobban tartanak.

A Közlekedési Múzeum Facebook oldalán folyamatosan tudósít az utazásról és az expedíció befejeztével kiállításon tervezi bemutatni az út történetét. A Pannónia testvér-expedíciója egy hónappal később, július 23-án egy 25 éves Roburral észak-európai túrát téve tervezi elérni a londoni Olimpiai Stadiont.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!