Fotó: Pozsgai Ákos

A motoros életformába nyertek bepillantást azok az érdeklődők, akik az elmúlt négy napban kilátogattak a félegyházi parkerdőbe.

– Nagyon téved az, aki azt hiszi, hogy egy motoros találkozó csak a féktelen szórakozásról és a duhajkodásról szól. A félegyházi találkozó résztvevőit inkább a család, a gyerekek, az esélyegyenlőség, a kutyák szeretete, a végeláthatatlan motorostúrák és a technikai elhívatottság köti össze – tudtuk meg Ónodi Árpád főszervezőtől. Elmondta, egy-egy ilyen találkozón életre szóló nemzetközi barátságok születnek, melyek nem igényelnek valódi idegennyelv tudást. A motorosok foszlányokból és a mutogatásból is megértik egymást, ha végre hasonszőrűekkel találkozhatnak. A négynapos eseményen gyermekmotoroztatás, oldalkocsis kiállítás, oldalkocsis szépségverseny, vezetett túra, felvonulás és kaszkadőr show, valamint az oldalkocsisok flúgos futama várta az érdeklődőket.

A kecskeméti Fátyol Lajos először járt a félegyházi találkozón, pulikutyájával érkezett a parkerdőbe. Buksi bukósisakban és napszemüvegben utazik és mindenhová elkíséri gazdiját.

– A környék minden motoros találkozóján részt veszek. Bár nincs oldalkocsim, de így is szívesen fogadtak a szervezők – nyilatkozta hírportálunknak a 71 éves motoros. Egy-egy ilyen találkozó jó alkalom az eszmecserére. Megbeszéljük, hogy ki hogyan tuningolja a gépét – tette hozzá Lajos, aki kisgyermek kora óta szerelmese a motoroknak.

Soponyai József Biatorbágyról érkezett a félegyházi találkozóra, 2005-ös évjáratú háromkerekűjével idén is megnyerte a motor-szépségversenyt. József kis srác kora óta motorozik. Mint mondta, mindig volt oldalkocsis motorja. Szerinte teljesen más így motorozni mint szólóban. Ez egy életérzés, az emberek mosolyognak ránk, integetnek, hiszen ma már ritkaságnak számít az oldalkocsizás – tette hozzá József.

– Ez nagyon jó kis találkozó és reméljük, hogy sokáig kitart Ónodi Árpád lendülete és még sokszor megrendezi. Jók a programok és jó fejek a résztvevők. Hasonló érdeklődésű emberek jönnek össze, mindenkinek ugyanaz a hobbija, azért vagyunk itt. Az mindegy, hogy az egyik segédmunkás vagy egyetemi tanár, de ugyanaz a kapocs köt össze bennünket, ez jelen esetben az oldalkocsis motorok szeretete, illetve a motorozás – fogalmazott Soponyai József, aki örömmel vette át a motorszépségverseny győztesének járó kupát. – Szeretem a kupákat, szeretek nyerni, szeretek a barátaimnak dicsekedni. Jól esik néha az elismerés. Ez egy járvány, aki ezzel megfertőződik az gyógyíthatatlan lesz. De ez egy jó betegség, mert ezzel olyan értéket mutatunk meg a mai fiataloknak, amivel egyébként nem találkozhatnának. Szerintem ezt igenis tovább kell adni – mondta hírportálunknak József.

A találkozó legidősebb motorosa a 73 éves Varga László Tapolcáról érkezett Félegyházára. Szívesen mesélt magáról. Elmondta, 1965 óta a motorok szerelmese. Bár 50 évig gépkocsivezetőként dolgozott, a motoroktól soha nem tudott elszakadni. Nyugdíjasként kezdett ismét aktívan motorozni, amiben felesége is partner volt, együtt jártak találkozókra. Motorját csípőprotézis beültetése után cserélte oldalkocsisra. Felesége azonban ma már nem tudja elkísérni megromlott egészségi állapota miatt. – Negyvenhét éve vagyunk házasok, a feleségem nem gátolja a csavargásaimat, mindig szeretettel vár haza – mondta boldogan Varga László, aki ötödik alkalommal járt a félegyházi találkozón. Nagyon jól érzem itt magam, jó hangulat, sok barátom van itt. Nagyon jó közösség jött össze. Jó a hely, jók a programok – összegezte László.