Egyszerű, konzervatív a műszeregység. Az Easy Start rendszer jóvoltából nem kell hosszan indítózni, az erőforrás egyetlen gombnyomásra életre kel. Fotó: Stefler Balázs

Miközben a BMW R 1250 GS elsőségét számos nyugati-európai országhoz hasonlóan a magyar piacon sem veszélyezteti egyetlen modell sem, a 2. helyért kiélezett harcot vívnak a gyártók. A V-Strom 650-es pedig erősen őrzi az ezüstös pozíciót, hiszen a tavalyi meglehetősen erős, 163 darabos értékesítési volumen után idén is jól fogy a gép, október első hetéig 138 példány talált gazdára. Pedig az alapkonstrukció lényegében 4 éve változatlan: a frissítések kis túlzással kimerültek abban, hogy új színeket és Euro-5-ös blokkot kapott a V-Strom. Akkor mégis miért szeretik ennyire a magyarok? Nos, az első, ami a vásárlókat a kereskedésbe csábíthatja, az az ár. A 2 899 000 Ft-os belépő és a fűzött felnis XT 3 099 000 Ft-os ára is bomba ajánlatnak számít a piacon, hiszen – csak összehasonlításképpen – ekkora összegért jellemzően 4-500 cm3-es robogókat kínálnak a japán gyártók.

Hátsó és oldalsó tartókonzolok is választhatók az opciós listáról

Bár az ismerkedési fázis során is észre lehet venni, hogy nem egy high-tech motor a V-Strom 650-es (egyszerű lengővilla és műszeregység), a nyeregbe pattanva gyorsan elillannak a kétségek. Az üléspozíció jóvoltából rögtön kényelemben érzi magát a pilóta, hiszen annak ellenére, hogy terepes beütésű motorról van szó, az ülés nagyon jól formázott. Sőt, az utasnak is egészen jó dolga van! Indítás után aztán feltűnik, hogy az Euro-5-ös normák miatt már nem szól olyan lelkesen a 650-es blokk, mint eddig, a V2-es karaktere viszont kifejezetten kellemes. A leggyakrabban használt fordulatszám-tartományban jól veszi a gázt, és hacsak nem használjuk ki a teljes terhelhetőséget, a dinamikára sem lehet panasz. A 70 lóerős erőforrás nagy aduja egyértelműen a takarékosság, hiszen sportosabb vezetési stílus mellett is 5,0 liter alatt tartható a 100 kilométerre vetített átlag.

Nagyobb termetűeknek is kényelmes az ülés

Bár az XT-verzió a sűrűn küllőzött felnikkel, a kézvédőkkel és a haspáncéllal jól hozza az árkon-bokron átjutó kalandmotor stílusát, nem kemény terepre való, a gyenge minőségű utakat nagyon jól tolerálja a futómű. Tempós haladásnál ugyan érződnek a korlátai (kissé hintázós), az egész motorra a kiszámítható viselkedés jellemző, a 216 kg-os menetkész tömeg miatt pedig városban is könnyű a terelgetése – sosem érezni testidegennek a sűrű forgalomban. Már csak azért sem, mert a kuplung behúzásakor egyes fokozatban automatikusan megemeli a fordulatszámot, így a lefulladástól sem kell tartani. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a V-Strom szélvédelme korrekt, és az opciós listáról gyárilag úgy feldobozolható, mint a csúcs túraendurók, már kirajzolódhat a teljes kép, miszerint egy jól sikerült modellről van szó. Ugyan nem a teljesítményhajhászoknak és a technikai ínyencségek rajongóinak szól, a típus sok tekintetben az arany középutat képviseli.

TETSZETT
• kedvező ár
• komfortos üléspozíció
• takarékosság
NEM TETSZETT
• néhol egyszerű kivitelezés

ÖSSZEGZÉS
Ez nem az a motor, amelynek a tudásától vagy erejétől leesik az ember álla, sokoldalúsága és ár/érték aránya viszont egyértelművé teszi, hogy miért ennyire népszerű. És nem utolsósorban bebizonyítja, hogy csúcstechnika és 150 lóerő nélkül is lehet jót motorozni!

Suzuki V-Strom 650XT
Lökettérfogat: 645 cm3
Hengerek/szelepek: V2/8
Max. teljesítmény: 52 kW (70 LE) 8800/perc
Max. forgatónyomaték: 62 Nm 6500/perc
Sebességváltó: hatfokozatú
Tengelytáv: 1560 mm
Ülésmagasság: 835 mm
Üzemanyagtank: 20,0 l
Gumi elöl/hátul: 110/80 R19 / 150/70 R17
Menetkész tömeg: 216 kg
Tesztfogyasztás: 4,9 l/100 km
Alapár: 3 099 000 Ft