Történelmi!


Fennállásának legjobb évét zárta 2022-ben a Ducati, a bolognai gyártó először értékesített 60 ezernél több új motorkerékpárt – jelentette be Claudio Domenicali, a márka első embere. A 61 562 darabos mennyiség összességében csak 3,6%-os többletet jelent 2021-hez viszonyítva, ám több piacon is minden várakozást felülmúlt a márka. Olaszországban például 10%-kal, 9578 darabra emelkedett az eladott motorok száma, ami azt jelenti, hogy a Ducati tavaly saját hazájában értékesítette a legtöbb gépet, megelőzve az USA és Németország szintén jelentős piacait. Az olaszok egyébként szisztematikusan terjeszkedtek Ázsiában, az újonnan csatlakozó mongóliai és brunei kereskedésekkel már 96 országban képviseltetik magukat. A legnépszerűbb modell a Multistrada V4-es volt, a nagy teljesítményű túraenduróból több mint 10 ezer példányt szállítottak ki az ügyfeleknek. A Ducati sikerszériája aligha törik meg, idén jön a Multistrada V4 Rally változata és a Scrambler 800-as család is teljesen megújult.

2023-as újdonság


Az olasz Caberg új sisakot mutatott be, a Horus alapos továbbfejlesztésével született Horus X-et elsősorban a túramotorosoknak ajánlják. A nyitható állrészű, beépített napellenzővel rendelkező modell XS-től XL-es méretekig kapható, tömege 1650 +/-50 gramm. A Horus X-hez a Caberg gyári kommunikációs rendszere, a Pro Speak Evo is elérhető.

Életre szóló élmények


Az aktuális Yamaha Ténéré 700-as hihetetlenül népszerű, 2019-es debütálása óta csak Európában 40 ezer példányt értékesítettek belőle. A gyártó pontosan a modell közkedveltségére való tekintettel jelentette be a Ténéré Spirit Experience programot, amelyben a Ténéré tulajdonosok csatlakozhatnak a világ leghíresebb Rally Raid eseményeihez a gyári Yamaha csapattal. A program 4 híres Rally Raid eseményt tartalmaz, kezdve az áprilisi Morocco Desert Challenge sivatagi versennyel, majd májusban a Hellas Rally-val. A nyári szünet után szeptemberben a Transanatolia versennyel folytatódik a Spirit Experience, majd októberben a Tunisia Desert Challenge sivatagi versennyel zárul. A program kereteben a versenyzőkkel párhuzamos útvonalat követhetik a résztvevők, és minden este a csapattal szállnak meg a táborhelyen. Az esemény előtt minden motoros ellátogathat a franciaországi vagy marokkói Ténéré Központba, hogy részt vegyen a navigációs készségeket is fejlesztő képzésen.

Egymillió!


Mérföldkőhöz érkezett a KTM, ugyanis elkészült az egymilliomodik, Indiában gyártott motorkerékpárjuk. A Bajaj-dzsal, mint gyártópartnerrel való kooperáció 2007-ben kezdődött, azóta az egyhengeres Duke-család és a 390 Adventure is Indiából érkezik. Stefan Pierer, a KTM vezére elmondta, a jövőben még szorosabbra fűzik a kapcsolatot az indiai mamutvállalattal.

UGRIFÜLES


A Vespa 10 evvel ezelőtt mutatta be a 946-ost, ennek örömére 10 Anniversario néven limitált sorozatot dobott piacra. Egy különkiadásnál mindenki egy még inkább múltidéző verzióra számítana, ám a Vespa meglepőt húzott. Mivel a kínai holdnaptár szerint január végén beléptünk a nyúl évébe, nyúlgrafika díszíti a masinát, amelynek önmagában a zöld alapszíne is feltűnő. A Vespa ezzel hagyományt is teremt, a gyártó ígérete szerint a következő 12 esztendőben minden évben piacra dobnak majd egy, a naptár alapján megálmodott gépet. Hogy exkluzív maradjon a nyuszis Vespa, mindössze 1000, sorszámozott példányt készítenek belőle.

SPORTOS DARAB


A Givi az elmúlt 20 évben szerzett összes tapasztalatát belesűrítette új fejvédőjébe, a kínálat csúcsára érkező, sportos fazonú 50.9 Enigmába. A technopolimerből készített, 1490 grammos újdonság 3 különböző héjméretben, balesetnél kivehető arcpárnákkal kapható. A 81 900 Ft-tól elérhető modellhez alapáron két plexit adnak, a pinlockkal ellátott, víztiszta darab mellett színezett, „füstös” rostély is található a bukósisak dobozában.

Megvan a lendület


A kínai CF Moto nagyon is komolyan gondolja, hogy idővel méltó vetélytársa lesz a japán és európai márkáknak – hamarosan két új topmodellel jelentkeznek. A tervek között egy 1000 cm3-es, V4-es sportgép és egy közel 1300 cm3 lökettérfogatú, V2-es naked bike is szerepel. A superbike csúcsteljesítménye az első információk alapján 204 lóerő lesz!