Fotók: Bús Csaba

A Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottság és a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közös szervezésében rendezték meg szombaton a szezonnyitó motoros biztonsági napot a kecskeméti gokartpályán. Civileket vártak a tavaszi bemotorozásra, ahol a megpihent rutint élesztették újra. A rendőrök hangsúlyozzák, hogy tavasszal nagyon fontos, hogy a motort megfelelő műszaki állapotba hozzák gazdáik a szezonra, de a motorosoknak is vissza kell szerezniük a télen kissé elkopott rutinokat, újra kell élesíteniük reflexeiket, melyre kiválóan alkalmas egy ilyen rendezvény.

A program KRESZ elméleti ismeretekkel kezdődött, amin a 35 civil motoros tudása mind jól megfeleltnek bizonyult. Ezt követték a motoros akadálypálya gyakorlatai, különböző szituációk modellezésével. Volt motoros szimulációs program, ahol vizsgabiztos értékelte az eredményeket és véradás is. Az esemény egyik fénypontja a kaszkadőr bemutató volt.

A motorosok a szokásos módon, két keréken érkeztek, de az égiek támogatásával távoztak. Erről Hatházi Róbert atya, a Szentcsalád Plébánia plébánosa gondoskodott a motorszenteléssel, melynek keretében szenteltvízzel hintette meg a vasparipákat és áldást mondott, mellyel az égiek közbenjárását kérte a motorosok biztonságáért. Aztán a gyakorlatban is kipróbálhatta, hogy miként működik az áldás, mert életében először jól megmotoroztatták. Hasznosnak tűnt a szentelés, hiszen az atya épségben visszatért a körről.

Az eseményen motor szépségversenyt is rendeztek, ahol az egyenruhásokból álló zsűri hosszas mérlegelés után egy 350 köbcentis Triumph motokerékpárt választott meg a rendezvény szépének. A program zárásaként a gokartos versenycsíkon húzták a motorosok, ami segített abban, hogy ismét hozzászokjanak a sebességhez.