Látszik, hogy alkotója az évek során már komoly rutinra tett szert a fából faragott járművek kigondolása és azok megvalósítása terén. Előbb faautó, chopper, traktor, majd Forgács-1, a fából készült versenyautó készült el, mostanra pedig egy újabb különlegességgel bővült a gyűjtemény.
– Február végén készültem el a járgánnyal, áprilisban a helyi művelődési házban állítottuk ki néhány hétig – mutatja új alkotását Puskás István –, mely szokás szerint télen, közel három hónap alatt készült el. A korábban szerzett tapasztalatok sokat segítettek az aranykezű mesternek.
A karosszéria a motorral együtt körülbelül kétszáz kilogramm, a faszerkezetet egy négyütemű Trabant-motor mozgatja. Mély, duruzsoló hangon zúg fel, mikor beindítja.
– Ez a második strike, amit készítettem. Az első három éve volt, de ez majd’ egy méterrel hosszabb lett – árulja el a famotoros.

Mint mondja, előzetesen sosem szokott tervezni, rajzolni. Elgondolja, majd elkészíti, ám sokszor munka közben is változtat az elképzelésein.
– Sosem tanultam asztalosmesterséget, csak magamtól sajátítottam el az egyes fogásokat az idők során. Lassan már egy évtizede, hogy először csak úgy, kedvtelésből fabicikliket faragtam, az egyikkel az asszony járt munkába egy darabig. Ezt követően jött az ötlet, hogy ez alapján akár motort is lehetne készíteni – emlékezik vissza.
Bár az első általa összerakott jármű még csak próbálkozás volt, aztán a legelső szépen lakkozott chopper már igazán emlékezetes maradt egészen mostanáig, hiszen kormánya szürkemarhatülök volt, díszítésként pedig őzagancsot használt gazdája. Az üzemanyagot egy régi boroshordó rejtette, a járgány lelke pedig egy 126-os Polski motorja. Ez „garantálta” a húsz-huszonöt kilométer/órás végsebességet.

Puskás István nemcsak elkészíti fajárgányait, hanem előszeretettel fel is pattan rájuk Fotó: Ujvári László

– Azon a járművön még két éven át kellett dolgoznom, bár közben egy esztendeig csak a garázsban pihent félkész állapotban – meséli Puskás István.
– Aztán a téli, pihenőidőszakban nekiálltam és akkor készültem el vele teljesen. Az utóbbi időben pedig minden évben készítek valamit, ezek rendszerint látványosságnak számítanak. Sokan keresnek fel, hogy szeretnék megnézni a munkáimat – teszi hozzá a mester.
Tavaly versenyautót, tavalyelőtt pedig traktort (fator) készített. Az új háromkerekű chopperre pedig még kisebb finomítások várnak, hogy igazán használható jármű legyen belőle, mellyel a későbbiekben akár bemutatókon is szerepelhet majd alkotója.

Édesapjától örökölte ügyességét
Mint kiderült, Puskás Istvánnak volt kitől örökölnie kézügyességét. Édesapja ugyanis egykor fából kifaragott, jól megmunkált cséplőgépet készített fiának, volt tehát honnan venni a mintát. Ráadásul úgy tűnik, István kísérletező kedve kimeríthetetlen. Egyelőre még nem tudja, mi lesz a következő műve, hiszen még a mostani járgányon is szükségesek apróbb simítások. Ez általában csak télen dől el, hiszen akkor veszi ki éves szabadságát. Megálmodja, aztán amikor ideje engedi, nekikezd. Végül pedig csak kialakul belőle valami…

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!