– Békés megye közútjain tavaly összesen 566 személysérüléses közúti balesetet regisztráltak, 2 százalékkal többet, mint két éve. A motorkerékpárosoknak és a segédmotoros-kerékpároknak együttes részarányuk a balesetek okozóin belül 7 százalék a megyében. Megdöbbentő tény, hogy a motoros balesetben elhunyt vagy megsérült személyek 70 százaléka nem töltötte be a 35. életévét – mondta el Rákóczi Attila, a kormányhivatal főigazgatója. – Ezért is nagyon fontos a szezon kezdetekor, hogy minden motoros részt vegyen ismeretfelújító tréningen.

A streetfighter show-val kiegészített egész napos rendezvény kapcsán Dobókői György főosztályvezető úgy fogalmazott, a cél a motorosok idény előtti átmozgatása, a vezetéstechnikai ismeretek bővítése és egy olyan rendezvénysorozat folytatása, mely évről évre lehetőséget nyújt az egyik legveszélyesebb móddal élők részére, hogy balesetmentes közlekedőkké válhassanak.
A Szarvasi úti vizsgapályán berendezett ingyenes évadnyitó motoros tréningen résztvevők éppen ezért felkészült szakemberek segítségével frissítették fel a „télen berozsdásodott” tudásukat, sajátítottak el új technikákat. A szervezők lassabb tempójú, inkább technikai, mozgást és súlypontáthelyezéseket fejlesztő feladatokat, pályákat állítottak össze.

A motorosokat három tréner vezette, segítette, köztük Benkő Mihály, a kormányhivatal műszaki engedélyezés és fogyasztóvédelmi foglalkoztatási főosztályvezető-helyettese. A délelőtt folyamán Babinszki Zoltán tartott érdekfeszítő előadást a motorostúrák szervezésének alapjairól. A helyszínen továbbá lehetőség nyílt a motorok műszaki átvizsgáltatására és műszaki vizsgáztatására. A vállalkozó kedvűek részeg- és/vagy drogszemüvegben vezethettek.
Fotók: Lehoczky Péter