Sokan egyszerű áprilisi tréfának tartották, hogy Franciaország 2015 január elsejétől korlátozza a motorkerékpárok sebességhatárait, az olyan utakon, ahol kétirányú forgalom van – tehát lényegében az autópályákon kívül mindenhol – a 125 cm3-nél kisebb lökettérfogatú kétkerekűekkel legfeljebb 60, a nagyobbakkal legfeljebb 80 km/órás tempóval lehet majd haladni – az autók és 3,5 T alatti össztömegű teherautók továbbra is 90 km/órával haladhatnak.

Azonban gyorsan kiderült, hogy az április elsején nyilvánosságra került javaslat nem tréfa, úgyhogy a Mérges Francia Motorosok Föderációja tömeges demonstrációkkal próbálja rábírni a törvényhozókat a javaslat visszavonására. Többfelé is hatalmas demonstrációkat szerveztek a motorosok, esetenként több száz járművel haladtak, megbénítva egész városnegyedek közlekedését, és a hírek szerint országszerte olyan forgalomlassító túrákat szerveznek majd a nyáron, ahol szintén több száz motoros halad majd az utakon 60 km/órával, és lehetetlenség lesz megelőzni őket. A hivatal azzal védekezik, hogy ő csak a motorkerékpárosok testi épségét óvja a lassabb sebességhatár bevezetésével, tavaly 450 motoros halt meg másodrendű utakon, de a motorosok szerint csak a gyorshajtások miatti büntetések növeléséről szól az egész dolog.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!