A brit H&H Auctions tartja a rekordot, egy 1929-es Brough Superior SS100-ast 280 000 fontért, azaz 98,5 millió forintért értékesítettek korábban, most arra számítanak, hogy ezt az összeget is túllicitálják majd a vásárlók. Azért ilyen bizakodóak, mert az 1922-ben gyártott Brough SS80-as nagyon híres motorkerékpár, a cégalapító használta versenyzésre.

Az „Old Bill” becenevű gépet George Brough megrendelésére rakták össze, és a becslések szerint 240-270 000 fontos leütési árat (85-95 millió forint) ér majd el a gép, de könnyen lehet, hogy megszalad majd a licit. Igen különleges története van a gépnek, amely megnyerte első versenyét Brooklandsben, és még aznap kórházba juttatta pilótáját, miután kidurrant az első gumija. Ezt követően JAP motorral és új első villával építették újjá, az 1922/23-as szezonban 51 sprintversenyt nyert. Az 52. futamon, Clipstone-ban a leggyorsabb köridőt érte el – annak ellenére, hogy a gép és a motoros külön lépték át a célvonalat.

Miközben George Brough a kórházban regenerálódott, a motorkerékpárt az utcai követelményeknek megfelelően átépítették, majd eladták – hogy ki tudják fizetni a gyár dolgozóinak munkabérét. A második világháború során megsérült a gép, miután egy bombázás során az emeletről lezuhanó öntöttvas kád ráesett, 1959-ben mutatták be az eredeti – versenygép – állapotúra felújított motorkerékpárt. Október 4-én, a duxfordi Imperial War Museum-ban tartott árverésen fogják majd értékesíteni a gépet.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!