Nem csak a kor kihívásainak megfelelő páncélozott csapatszállítóval reformálnák meg az orosz hadsereget, az Interplotex 2014 kiállításon bemutatott SIC Gran elektromos kerékpárral egy eddig nem létező járműkategóriát is teremthetnének.

Kifejezetten a rendőrség és a hadsereg számára lett kifejlesztve az alap jármű, amelyet aztán még tovább lehet specializálni. Alaphelyzetben 220 km a hatótávolság, de nagyobb kapacitású lítium-ion akkumulátorral akár 320 km is elérhető, aztán 3 kW-os villanymotor használatával akár 100 km/feletti tempót is el tud érni az elektromos kerékpár.

De az igazi különlegessége a mozgékonyság, elöl-hátul 20 centis rugóútjai vannak a Gran-nak, a széles abroncsok miatt sárban is elég jól mozog – az alapkivitel tömege mindössze 55 kg, de a legnehezebb is megáll 70 kg alatt. Ráadásul extraként akár első villanymotor is kérhető, azaz összkerékhajtású (+a pedálozó ember) lehet a szerkezet.

A motorkerékpárokhoz képest számos előnye van az új eszköznek, például egyszerűen, akár személyautóban (kombi) szállítható, sokkal kisebb a karbantartásigénye a villanymotor okán, és üzemzavar esetén is tovább lehet vele haladni kerékpárként. Ráadásul mind a rendőröknek, mind a katonáknak jól jön, hogy a SIC Gran képes szinte teljesen hangtalanul közlekedni. Megfelelően nagy sorozatnagyság esetén felszereltségtől 1,1-1,8 millió Ft-os áron lehetne gazdaságosan gyártani. Arról nincs hír, civilek vásárolhatnak-e majd az új elektromos kerékpárból.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!