Blechmann, azaz lemezember néven alkot Bernhard Neumann, akinek legújabb alkotása a BMW által szponzorált Stájer Nagydíjon debütált. Az eleve átépítésekre optimalizált konstrukcióval rendelkező R 18-as cruisert a legendás elődök stílusában módosította az osztrák motorépítő, aki nem készít vázlatokat, hanem a fejében lévő elképzelést valósítja meg a két kezének munkájával.

A formaterv az R5 alapján készült minimalista megközelítésben. Utóbbiba beletartozik, hogy csak a legszükségesebb mértékben nyúlt a gyári konstrukcióhoz, az új karosszériaelemeket például a gyári rögzítési pontokhoz illesztette. Ahhoz, hogy az arányok stimmeljenek, először az ülést készítette el, majd onnan haladt előre.

Keskenyebbre vette a tankot és azon térd-mélyedéseket helyezett el, így jobban látható az 1,8 literes boxer, az új kormányhoz a gyári kormányszárakat módosította. A hátsó lámpát a Kellermann cég szállította, a vese megjelenésű fényszórót Naumann készítette. Feketére fényezte a kész gépet, amelyet klasszikus fehér csíkozással látott el.