Húsz év után alaposan átalakítaná az autóvezető-képzést a brit kormányzat, egy előterjesztés szerint például az immár haszontalanná vált Y forduló helyett a navigáció-használatból kellene vizsgázniuk a tanulóknak.

Egyszerűen arról van szó, hogy manapság ha számukra ismeretlen helyre mennek az autóvezetők, akkor úgyis navigáció alapján haladnak, amely egy esetleges eltévedéskor újratervezi az útvonalat, és nem kell rögtön megfordulnia a sofőrnek. Mivel a parkolás és egyéb rutinfeladatok továbbra is a tananyagban maradnak, nem kell attól tartani, hogy nem tanulják meg az alapvető manővereket a tanulók. A brit Driver and Vehicle Standars Agency (DVSA) hatóság mintegy 1000 tanuló önkéntes részvételével teszteli az új autóvezetői vizsgát, amely során a 40 perces vezetés közben kifejezetten figyeli a vizsgabiztos, hogyan reagál a navigáció utasításaira a vizsgázó – például hogy a gép utasításai ellenére figyelembe kell venni az esetleges tiltó táblákat/felfestéseket. Ezen kívül a parkoló autók közül történő kitolatás is bekerül a vizsgafeladatok közé, illetve menet közben például olyan feladatokat kell majd végrehajtani, hogy kapcsolja be a hátsó szélvédő fűtést a sofőr. A Driving Instructors Association nevű, az oktatókat tömörítő szervezet tevékenyen kivette a részét az új feladatok kidolgozásából, hiszen nekik is az a céljuk, hogy az aktuális forgalomba életképes tudással engedjék ki a tanulókat.

Vajon ők még vizsgáznak vezetésből, vagy csak a robotautó programozása lesz a feladatuk? Vajon ők még vizsgáznak vezetésből, vagy csak a robotautó programozása lesz a feladatuk?

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!