A Genfi Autószalonon debütáló új Volvo S60, V60 és XC60 modellekben mutatkozik be a vállalat éjszakai vezetést kényelmesebbé és biztonságosabbá tevő technológiája. Egy ötletes, árnyékoláson alapuló megoldásnak köszönhetően a megújult automatikus távolsági fényszóró (Active High Beam Control) anélkül teszi lehetővé a távolsági fényszóró folyamatos használatát, hogy az elvakítaná a szemből közelítő járművek vezetőit.

Az automatikus távolsági fényszóró legnagyobb előnye az, hogy a forgalmi környezet egyébként árnyékban levő területét is megvilágítja. A sofőr így nagyobb eséllyel észleli az út mentén található akadályokat, például a parkoló gépkocsikat, a forgalom védtelen résztvevőit és az állatokat.

„A megújult automatikus távolsági fényszóró technológiával az éjszakai láthatóság javítása a célunk. Ez a megoldás lehetővé teszi a távolsági fényszóró folyamatos használatát, így a vezetőknek nem kell tompított fényszóróra váltaniuk, valahányszor szembejön egy másik autó, illetve utolérnek egyet” – mondta el Lotta Jakobsson professzor, a Volvo Cars biztonsági központjának vezető biztonságtechnikai szakértője. „A technológia biztonságosabbá és kényelmesebbé teszi az éjszakai vezetést. Megkönnyíti a vezetésre való koncentrálást, és kiváló példáját jelenti az „Önnek terveztük” megközelítésnek, amelynek célja, hogy olyan funkciókat fejlesszünk ki, amelyek valóban hasznosak a vásárló számára” – tette hozzá a professzor.

Ha szemből közelít egy autó, vagy a vezető utoléri az előtte haladót, a rendszer épp csak olyan mértékben takarja el a fényszórót, hogy ezzel megelőzze a másik vezető elvakítását. Az automatikus távolsági fényszóró az automatikus fékező rendszer által is alkalmazott, a visszapillantó tükör mögött, a szélvédő felső részén található kamerát használja a másik jármű azonosítására és a leárnyékolandó terület meghatározására. A technológia 1,5 fokos pontossággal határozza meg a kiválasztott objektumhoz szükséges keret nagyságát. A vezérlőegység ezt az információt az első lámpába épített intelligens projektormodul-mechanizmus felé továbbítja. Egy apró, különböző méretű fémlapokat tartalmazó henger ezután az éppen szükséges mértékben kitakarja a fénynyalábot. A xenon lámpákat használó automatikus távolsági fényszóró motorkerékpárok esetében is működik. A 15 km/órás sebességtől aktív technológia a Volvo S60, a V60 és az XC60 modellekben 2013 tavaszától érhető el.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!