Az aszfaltburkolat sajátossága a lyukacsos szerkezet, aminek például a kátyúkat is köszönhetjük, amelyek jellemzően úgy alakulnak ki, hogy a bitumenben lévő kövek közé beszivárog a víz, aztán ott megfagy és eközben szétfeszíti a burkolatot.

A Lafarge Tarmac cég által kínált Topmix Permeable nevű aszfalt különlegessége, hogy azon pillanatok alatt átfolyik a víz a kopóréteg alatt elhelyezett vízelnyelő rétegig, ahonnan aztán lassan beleszivárog a talajba. Elméletileg olyan gyorsan folyik át a víz a felső rétegen, hogy nincs ideje ott megfagyni, a nagy méretű kövek közötti rések is tágasak. A megoldás előnye még, hogy nem kell megoldani a felszíni vízelvezetést, nincs szükség árkokra vagy csatornázásra. Nem valószínű, hogy a közúti forgalomban is elterjed majd a megoldás, mivel a lefektetést követően arra 7 napig nem lehet autót engedni, azaz legalább ennyi ideig a forgalom elől lezárva kell tartani a kérdéses útszakaszt, miközben a normál aszfaltra már gyakran az útépítés közben is ráengedik a forgalmat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!