A korai 1300-asok még Franciaországban gyártott alkatrészekből készültek

Miután Nicolae Ceaușescu 1965-ben a Román Kommunista Párt titkára, majd főtitkára lett, a pártvezetés – az iparosítás jegyében – egy népautó licencgyártásáról döntött. Több típusról is tárgyaltak, a korai fázisban esélyes volt az Alfa Romeo 1300-as, az Austin Mini Morris, a Fiat 1100D, a Peugeot 204-es és a Renault 10-es is. 1966 szeptemberében végül egy vadonatúj, még prototípus fázisban lévő autó, a Renault 12-es átvételéről állapodtak meg a franciákkal.

Szépen kivitelezett, gazdagon műszerezett belső franciásan puha ülésekkel

Az új autómárkát Románia római kori nevére keresztelték, maga az autógyár az UAP (Uzina de Autoturisme Pitești, vagyis Pitești Autógyár) nevet kapta. Mivel az üzemet rekordidő alatt felhúzták, 1968-ban egy másik Renault, a 8-as gyártásával indították el a termelést. A Dacia 1100-ast teljes egészében Franciaországból származó alkatrészekből szerelték össze, majd az eredeti megállapodás szerint 1969 augusztusától kezdték el gyártani a Dacia 1300-ast. A korai darabok még szintén eredeti, francia alkatrészekből készültek, minőségük megfelelt az elvárásoknak. Az 1969-es Párizsi Autószalonon a Renault-t és a Daciát is kiállították. Az 1,3 literes, 54 lóerős autóból 1970-től kibővített felszereltségű (pl. két külső tükör, rádió, fejtámla) kivitel is készült a pártvezetés számára 1301-es néven. 1973-ban bevezették a kombi kivitelt, és elkezdtek exportra is termelni.

Igazi ritkaság az 1410-es kupé változat

Magyarországon eleinte nagy sikere volt a szép formájú és franciásan komfortos Daciának. Puha rugózása mellett ülései is kényeztették a vevőket, akik a Wartburgéhoz hasonló helykínálattal és a Zsiguliéhoz mérhető erővel számolhattak. Sokat rontott az imidzsén az évek múlásával egyre romló anyag- és gyártási minőség. Még a keleti autók mércéjével is problémásnak számított, sokan az átvétel után azonnal szerelőhöz vitték autójukat, mert a csavarok nem voltak megfelelően meghúzva, majd alváz- és üregvédelmet csináltattak, hogy elkerüljék a Daciára jellemző korai rozsdásodást. Általános jelenség volt a különböző alkatrészek hibája, amely már a Merkur-telepen is kiderült (pl. lyukas benzintank), a tulajdonosok azonban megoldották a felmerülő problémákat, mert a hiánygazdaságban az ilyesmi az autózás többé-kevésbé természetes velejárója volt. Többen szerencsés csillagzat alatt született példányt fogtak ki, ők kifejezetten büszkék voltak autójukra, a nyugati piacokon azonban nem voltak ennyire megbocsátók a vevők.

Bár Nyugat-Európában és Kanadában is megpróbálkoztak az eladásával, a többi szocialista márkához képest is minimális mennyiség fogyott a különböző külső-belső kiegészítőkkel feldobott Daciákból. Itthon az 1979-től létező, 1983-ban frissített 1310-es TLX volt a csúcsmodell ötfokozatú váltóval, bár előfordult, hogy a négyfokozatú szerkezetet építették be az ötfokozatú váltókar alá. A rendszerváltás után csak kevesen vágytak Daciára, annyira, hogy a legtöbben örömmel adták el autójukat azoknak az elszánt vevőknek, akik a magas romániai autóárak miatt állapottól függetlenül vitték haza az 1310-eseket.

1998-ban utoljára újult meg az 1310-es

Bár 1994-ben debütált az új Nova, majd 1999-ben a Renault többségi tulajdont szerzett a márkában, Piteștiben 2004-ig folyt a klasszikus négyajtós gyártása, az 1 979 730. példány a Dacia múzeumába került.

Renault 12-es, az eredeti

A 8-as és 16-os közé pozicionált 12-es fejlesztése 1964-ben kezdődött. A Renault praktikus, nem különösebben szofisztikált autóban gondolkozott, kis motorral, tágas utastérrel és nagy csomagtartóval. Szempont volt, hogy az új autó egyszerűen gyártható legyen, így nemcsak az exportja, hanem a külföldi összeszerelése is szóba jöhetett. Megbízhatósága mellett – a francia piacot szem előtt tartva – a kényelmét is fontosnak tartották. 1969-től Argentínában, Ausztráliában, Belgiumban, Chilében, Kanadában, Kolumbiában, Mexikóban, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban, Törökországban, Új-Zélandon és Venezuelában is folyt az összeszerelése. Hazájában 1980-ig maradt piacon, Törökországban 2000-ben, Romániában (pick-up karosszériával) 2006-ban készült el az utolsó példány.