bmw1

Több önvezető prototípus után most a BMW egy sorozatgyártású autóból, az új 5-ös sorozatból készített robotautóval jelentkezett a Las Vegasi CES kiállításon. Gyorsforgalmi úton képes emberi beavatkozás nélküli haladásra az átépített autó, illetve magától képes elmenni parkolni.
bmw2
A sávtartáshoz az érzékelők mellett a nagy felbontású térkép adatait is használja az átépített 5-ös, és annyira megbízható a rendszer, hogy még különleges helyzetekben se igényel emberi beavatkozást. A parkolásnál annyi megkötés van, hogy megfelelő infrastruktúra is szükséges hozzá, azaz egy olyan rendszer, amely nyilvántartja a szabad helyeket, és azt képes jelezni az autó számítógépének, tehát nem magától megy megállóhelyet keresni a kocsi. Csak a leparkolást tudja az autó, tehát a vezetőnek kell majd a 3D térkép alapján megtalálnia a kocsiját indulás előtt.
bmw3
De nem csak egy robot 5-össel jelentkezett a BMW a CES kiállításon, elvitték oda az i Inside Future elnevezésű szobrot, ami valójában egy jövőbeli autóbelső. Olyan különlegességek jellemzik, mint a zöldfal a hátsó lábtérben, vagy a papírkönyvek sora az anyósülés mellett a padlón – úgy látszik, van még jövője a nyomtatásnak. Mivel vezetni nem kell majd azt az autót, ami az i Inside Future köré épül, az emberek kényelmes időtöltése van a középpontban. Van, aki papír könyveket szeret olvasni, van, aki zenét hallgat, van, aki filmet néz, van, aki dolgozik – a fejtámlákba épített hangszórók segítségével olyan buborékban ülnek az utasok, hogy egymás zavarása nélkül lehet mindent egyidejűleg csinálni.
bmw4
A legkülönlegesebb része ennek a szobornak a HoloActive nevű kezelés, amelynél a levegőbe vetíti ki a gombokat a számítógép, és ezeket kell megérintenie a kezelőnek – szó szerint, hiszen kamerák követik az ujjak mozgását, és ha egy holografikus kapcsolóhoz ér, akkor ultrahang-kibocsájtásával olyan érzést kelt a rendszer, mintha tényleg fizikai gombot érintett volna meg az ember.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!