5. Csendőr-filmek (1964-1982)

Méltatlan lenne egyetlen csendőr-filmet választani a hat közül, hiszen csaknem mindegyiket felturbózták egy emlékezetes jelenettel, melyben a helyi apácák egy Kacsával száguldanak a dél-francia vidéken. Az ötletet már első alkalommal (A Saint-Tropez-i csendőr) is láthattuk a vásznon. Az 1964-es kasszasiker képkockáin a kedves nővér akkor még csak Lütyőt vitte el egy rázós körre, az 1970-es folytatásban (A csendőr nyugdíjba megy) már az egész őrsöt beültették a kis Citroënbe, hogy heves imádkozásra bírják őket, majd Funès utolsó filmjében (A csendőr és a csendőrlányok) a nővér körül teljesen elfogy a 2CV, mire eljut a céljához.

4. Jákob rabbi kalandjai (1973)

Gérard Oury fordulatokban bővelkedő filmje egy hosszú autós jelenetfolyammal kezdődik. A főszereplő és sofőrje egy fekete Citroën DS-szel és a tetején egy csónakkal tolakszik előre a zsúfolt forgalomban, végül egy óvatlan pillanatban letérnek az útról és a vízbe pottyannak, a csónak pedig helyet cserél az autóval…

3. A főnök inkognitóban (1966)

A listánkon szereplő filmek visszatérő szereplője az egyik legikonikusabb francia autó, a DS, amely Louis de Funès kedvence volt, ettől függetlenül nem hiányozhatott a korszak egyetlen francia filmjéből sem. A kémtörténetbe keveredő étteremtulajdonos sokáig csak sodródik az eseményekkel, melyek során számtalan izgalmas helyzetbe keveredik autójának kormánya mögött. A szépen fényképezett üldözések végén a Szajnában és egy hókupacban is landol.

2. Az ügyefogyott (1965)

Egy évvel korábban került a mozikba Funès és Bourvil közös filmje, melynek akkor is helye lenne összeállításunkban, ha semmi sem történne benne, egyszerűen csak autóznának az olasz és francia utakon. A döntően külső helyszíneken forgatott filmben számolatlanul tűnik fel a 60-as évek több jellegzetes típusa, és képet kaphatunk a helyi forgalom összetételéről is. A varázsából semmit sem vesztett sztori azonban több említésre érdemes jelenetet is az utókorra hagyott, például Bourvil Kacsájának mesterien kivitelezett darabokra hullását vagy Funès némafilmes stílusban, zenére komponált autószerelését.

1. Fantomas visszatér (1965)

Az első helyet annak a jelenetnek ítéltük oda, amelyik több generáció tudatába is beleégett, és egy életre megszerettette velük a Citroën DS-t, melynek láttán erre a filmre asszociálnak.
Külön elismerést érdemelnek a készítők, akik valóban megépítették Fantomas spéci, repülő DS-ét, még akkor is, ha felszállni nem tudott, és a felhők között játszódó részeket már a kor jellegzetes filmtrükkjeivel, modellekkel és vetített háttérrel vették fel. Mai szemmel is egyedi és lenyűgöző ez a finálé, nem nehéz elképzelni, mekkora szenzáció volt 55 évvel ezelőtt! A film előtti tisztelgés jeleként egy hasonlóan átalakított Peugeot 406-os szerepelt a 2000-ben bemutatott Taxi 2-ben.