Vináron nagy hagyománya van a közösségi véradásnak, a helyi önkormányzat minden évben legalább két alkalommal szervez hasonló programot. – Ezúttal csaknem 40 véradó járult hozzá a karitatív akcióhoz. Most is a Magyar Vöröskereszt segítségével rendeztük meg a véradást, amit nagyon fontosnak tartunk a településen – nyilatkozta a Naplónak Horváth Csaba, Vinár polgármestere.

Ezzel szemben a veterán motoros találkozót első alkalommal, ugyanakkor hagyományteremtő szándékkal tartották meg egy baráti társaság által alkotott csoport, a Pápai Pannoniások közreműködésével. A rendezvény ötletgazdájától, ifj. Horváth Csaba főszervezőtől megtudtuk, az ország számos pontjáról, például Győrből, Tatabányáról, Székesfehérvárról, Pilisszentivánról, Csepelről, no meg persze a környező településekről is érkeztek motorosok a találkozóra. Több mint 30 veterán vasparipa gyűlt össze, köztük egyebek mellett Simson, Csepel, Pannonia, MZ, Jawa gyártmányú motorkerékpárok, amik aztán egy látványos felvonulással végigrobogtak három szomszédos falun, Vináron, Szergényen és Marcalgergelyin.

Az első alkalommal megrendezett vinári veterán motoros találkozón több mint 30 vasparipát láthatott a közönség Fotó: Polgár Tibor/Napló

– Mi, a Pápai Pannoniások tagjai bizonyos időközönként összeülünk, hogy tapasztalatokat cseréljünk a motorjainkról. Ez az első komolyabb rendezvényünk, amit a következő években is szeretnénk megtartani, lehetőleg egyre több motorral és érdeklődővel – hangsúlyozta ifj. Horváth Csaba. Mint mondta, egy motorszépségversenyt is meghirdettek, melynek keretében a közönség megszavazhatta a legszebbet az eredeti állapotú, illetve a felújított veterán gépek kategóriájában. Az első helyen végzett két motorkerékpár gazdáit egy-egy gravírozott Ajka Kristály-tállal díjazták. A falunapi programkínálatot többek között környékbeli kulturális egyesületek változatos fellépései, airsoft fegyveres bemutató, kézműves-foglalkozás, légvár színesítette. A közös vacsora után zenélt ifj. Greznár Zoltán és zenekara, a Fláre Beás együttes, a Jambo, a sztárvendég pedig Kaczor Feri volt.