Az első autó 1913 március 28-án gördült ki az oxfordi gyár kapuján, és egy Morris Oxford típus volt. Ekkor még csak heti húsz autó volt a kapacitása az üzemnek, ami a mai Mini-gyártól alig pár száz méterre található.

Az egy évszázad alatt 11 655 000 autót készítettek a telephelyen, ahol összesen 14 márka számára készítettek komplett autókat vagy alkatrészeket – Morris, Mini, MG, Wolseley, Riley, Austin, Austin Healey, Mini, Vanden Plas, Princess, Triumph, Rover, Sterling és Honda kocsik készültek itt, alkatrészeket pedig Rolls-Royce, Bentley, Jaguar, MG, Standard-Triumph, Ford, Hillman és Alfa Romeo számára állítottak elő. Ezen kívül vastüdők, Tiger Moth repülőket, ejtőernyőket, marmonkannákat is készítettek itt, no és 80 000 javítást hajtottak végre Spitfire és Hurricane katonai repülőgépeken.

Az egy évszázad alatt nyolc kézben volt az üzem, ami jelenleg a BMW csoport tulajdonában van, és Miniket készít – a 600 000 eredeti mellett már 2 250 000 új Minit szereltek össze itt. Hamarosan mintegy 750 millió fontos befektetéssel készítik fel az üzemet az új generáció gyártására, teljesen új présüzem és mintegy 1000 új robot kerül felállításra. A csúcs-foglalkoztatottság a hatvanas években volt, amikor 28 000 ember dolgozott az oxfordi autógyárban, manapság 3700 alkalmazott van.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!