Ferdinand Piëch harminc évvel ezelőtt a Bosch-tól csábította át a Volkswagenhez Martin Winterkorn-t, akinek a karrierjét azt követően is egyengette egészen a konszern vezetői pozíciójáig. Most pedig mindenki legnagyobb meglepetésére azt nyilatkozta a VW konszern legnagyobb részvényesét képviselő Piëch, hogy elhatárolódik tőle. Ez meglepő kijelentés volt, olyannyira, hogy a Porsche család nyilatkozatban elhatárolódott Piëch-től, és a VW konszern második legnagyobb tulajdonosa, Alsó-Szászország védelmébe vette Winterkorn-t. Azonban várhatóan ez nem lesz elég ahhoz, hogy megmeneküljön a konszernt irányító üzletember.

A színfalak mögött már egy ideje érlelődött a dolog, de csak most és meglehetősen hirtelen került napvilágra az ellentét a két vezető között. Az a gond, hogy noha konszernszinten jól működik a Volkswagen, a névadó autómárka nyereségessége alacsony (a Toyota autónként 1647 euró nyereséget realizál, a Volkswagen pedig 540 eurónál tart), és ehhez még hozzájön az is, hogy miközben az Egyesült Államokban épp hatalmas a fellendülés, a VW-konszern pozíciói egyre gyengébbek arrafelé.

A Volkswagen konszernt 2007 óta vezető 67 éves Winterkorn-t tartották az egyedüli esélyesnek a most 77 éves Piëch utódának, aki korábban bejelentette, hogy 2017-ben nyugdíjba vonul. A mostani nyilatkozat alapján biztos, hogy ez nem fog bekövetkezni, azaz várhatóan érvényes szerződésének kitöltése után Martin Winterkorn távozik a VW konszerntől. Ez esetben nem kell semmiféle, a részvényesek többségének támogatását élvező döntést hozni. Azonban a kérdés megmarad: ki lesz majd az utóda a Volkswagen konszernt vasakarattal irányító Ferdinand Piëch-nek? Se a cégen belül, se azon kívül nem látnak lehetséges jelöltet az elemzők.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!