A brit Veiola Environmental Services nevű cég hulladékgazdálkodással foglalkozik, egyik fontos üzletága a köz- és magánterületek tisztítása és söprése – jellemzően gépi segítséggel.

Egy év alatt mintegy 440 000 tonna koszt gyűjtenek így össze, amelyet speciális hulladékkezelő berendezésen küldenek át, mielőtt az lerakóba kerülne. Így ki tudják nyerni a koszban lévő értékes anyagokat, például az olyan ritka fémeket, mint a platina, palládium vagy épp ródium – ezek az autók katalizátoraiban használt anyagok, amelyek a kipufogón távoznak természetes elhasználódás útján. Ezeknek az újrahasznosított fémeknek az újraértékesítésével évi 1 millió font – 337 millió Ft – bevételre tesznek szert. Egyelőre egy ilyen üzem működik, de már három továbbit építenek. Az ötletet egyébként azok a mumbai utcaseprők adták, akik az ékszerészek utcájában felsöpört koszból az aranyat nyerik ki.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!