Jól képzettek és átlagon felüli vezetési tudással rendelkeznek a mentősofőrök, de azért nekik is szükségük van a továbbképzésre. A Groupama Garancia az általa támogatott Vezetéstechnikai Központ segítségével tavaly kezdte meg ezt a kampányát, akkor 340 sofőrnek biztosított lehetőséget a gyakorlásra, idén 300-an vehetnek részt a képzésen.

A mentősofőrök elméleti- és gyakorlati képzésen is részt vesznek, és különösen hasznos, hogy most kerül sor a tanfolyamra, ott ugyanis a rántópadon és a csúszós emelkedőn is olyan útviszonyok között gyakorolnak, amelyek a csúszós utakon jellemzőek – pont most következik ez a szezon az utakon, így még az éles bevetés előtt felelevenítik az emlékeiket.

A sajtótájékoztatóra és az első csoport gyakorlására szeptember 20-án került sor, amikor a másnapi Volkswagen Golf találkozó ideje alatt versenyző Golf GTI-k az edzésüket tartották; ez leginkább a tévéstáboknak okozott nehézséget, akik az üvöltő motorok és kipufogók kereszttüzében kérdezték Győrfi Pált. Én tollal és papírral készültem, és Szabó Imrével, a Groupama Garancia gépjárműbiztosítási osztályának vezetőjével beszélgettem.

– Mik a tapasztalatok a tavalyi képzéssel kapcsolatban?
– A visszajelzések alapján hasznos volt a lehetőség. Felkészültebbek, mint az átlagos sofőrök, de az itt megtapasztalt helyzeteket ők se élik át minden nap, ezért jónak tartották, hogy gyakorolhattak. Bár az is igaz, hogy a legtöbb nehézséget nekik az okozza, hogy a többi közlekedő nem megfelelően reagál a megkülönböztető jelzését használó mentőautóra.
– Nem tervezik a továbbképzés kiterjesztését a Tűzoltók és a Volán sofőrjei számára?
Egyelőre az Országos Mentőszolgálattal kötöttünk együttműködést, de szívesen várjuk egyéb, közfeladatot ellátó és nagy járműflottával rendelkező szervezet megkeresését, készek vagyunk tárgyalni.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!