Rövid kihagyást követően újra a japán Toyota a világ legnagyobb autógyártója, 2012-ben 9,75 millió autót értékesített világszerte, megelőzve ezzel a General Motorst (9,29 millió autó) és a Volkswagent (9,1 millió autó).

A japánok eredménye egy kicsit elmarad az előzetes várakozásoktól, ami a Japán és Kínai közötti szigetvitából adódó eladás-visszaesésnek köszönhető. A japánok 2008-ban, hét évtized után váltották az első helyen a GM-et, amely 2009-ben becsődölt, és azóta is állami tulajdonban van az utódként létrehozott társaság. Tavaly azért esett vissza a harmadik helyre a Toyota, mert a cunami után csak az év végére sikerült normalizálni a termelést az otthoni gyáraiban – hazájában 35 százalékos, külföldön 23 százalékos növekedést produkált a cég.

2013-ban további növekedésre számít a cég, 9,91 millió autó eladásával számolnak. Több fontos újdonságuk is lesz az idén, például Európában júniusban indul az új, lépcsős hátú Corolla generáció forgalmazása.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!