Nokian eco gumikon a finn Electric RaceAbout (E-RA) villanyautó 8:42.72 perccel megfutotta a rendszámos villanyautók körrekordját a Nürburgring Nordschleifén. A német pilóta, Ralf Kelleners, több mint egy percet javított az eddigi csúcson, amelyet egy BMW Mini E tartott.

A Helsinki Metropolia Alkalmazott Tudomány Egyetem innovatív E-RA sportkocsija 238 km/órás csúcssebességet ért el a pálya Döttinger Höhe részén, tisztán a négy villanymotor erejével, CO2 emisszió nélkül. A „Zöld pokol” egy körén elért átlagsebesség 142 km/óra volt. Ezt a világhírű, 20.8 kilométeres, kanyargós és dimbes-dombos pályát, amelynek hosszú gyors részei is vannak, etalonnak tartják az autós csúcsteljesítmények értékelésében. Az Electric RaceAbout 123 kWh/100km fogyasztással haladt végig a körön, jelentős szerepet játszott ebben a Nokian kis gördülési ellenállású eco gumiabroncsa.

Az E-RA hat másodper alatt gyorsul százra, csúcssebessége 244 km/óra. Korszerű elektromos hajtásának csúcsteljesítménye 449 LE (330 kW), tartós teljesítménye 272 LE (200 kW). A négy villanymotort a legújabb fajta lítium-titán akkumulátor táplálja, a jármű felépítése pedig a lehető legkönnyebb.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!